6 maart 2024

Nieuwe artist in residence: Tom Heerschop

Vanaf februari 2024 hebben we een nieuwe artist in residence bij het Meertens Instituut: tekenaar en participatief kunstenaar Tom Heerschop.

Heerschop is een verhalenverteller met de sociale drang om via zijn werk in contact te komen met de wereld en te onderzoeken wat ons bindt en verwondert. Zo lang Heerschop zich kan herinneren heeft hij getekend. In het tekenen gaat het voor hem niet om logica, waarheid of realisme, maar om het volgen van je intuïtie en associaties, wat een vervreemdende wereld oplevert. Zijn tekeningen kenmerken zich door de gelaagdheid en meerdere verhaallijnen; de kijker heeft haast een röntgenoog nodig om alles te kunnen ontdekken.

Tom Heerschop, Het speelhuis een vergeten geschiedenis, 2023, 100x100 cm, gekleurd door 400 mensen, collectie Stedelijk Museum Breda
Tom Heerschop, Het speelhuis een vergeten geschiedenis, 2023, 100×100 cm, gekleurd door 400 mensen, collectie Stedelijk Museum Breda

(Door)geven

Als artist in residence bij het Meertens Instituut zal Heerschop zich onder andere richten op het thema ‘(door)geven’ door de lens van klimaat en duurzaamheid. Het gaat hierbij zowel om het materiële als het immateriële, en over verschillende lagen en niveaus in de tijd: van individu tot individu in het hier en nu, tot overdragen van generatie op generatie. In een tijd dat velen van meer naar minder willen (maar niet altijd weten hoe), stelt hij vragen als: Wat vinden we echt belangrijk, wat is de essentie van dat wat we doen? Wat willen we overbrengen, wat geven we door? Dit wil hij al tekenend en in gesprek met de onderzoekers in kaart gaan brengen. Zijn residency sluit bijvoorbeeld aan bij het onderzoeksthema ‘Overdragen’ van onderzoeksgroep NL-Lab.

Poster 'Ik wil wel van meer naar minder' van Tom Heerschop, drukwerk in samenwerking met Mizdruk
Poster ‘Ik wil wel van meer naar minder’ van Tom Heerschop, drukwerk in samenwerking met Mizdruk

Biografie Tom Heerschop

Heerschop is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Sinds de jaren ’90 is zijn werk te zien geweest in tientallen solo- en groepstentoonstellingen door heel Nederland. Zijn werk is opgenomen in meerdere publieke en privécollecties, waaronder die van het Stadsarchief Amsterdam, LAM Museum in Lisse, Stedelijk Museum Breda, Art Foundation AKZO Nobel.  In 2022 was hij Stadstekenaar van Amsterdam.

Tom Heerschop, Van wie is de stad, 2018, 180x60 cm, acryl, inkt, potlood, collectie Stadsarchief Amsterdam 
Tom Heerschop, Van wie is de stad, 2018, 180×60 cm, acryl, inkt, potlood, collectie Stadsarchief Amsterdam 

Persoonlijke website Tom Heerschop