3 april 2024

Het Grote Dropboek: alles over ‘ons’ nationale snoepje

In Het Grote Dropboek duikt onderzoeker Marieke Hendriksen (NL-Lab) in de geschiedenis van drop in Nederland en ver daarbuiten. Het boek ligt vanaf 3 april in de winkel.

De cover van 'Het Grote Dropboek', bestaande uit een verzameling dropjes tegen een witte achtergrond

Van boerderijdrop, katjes en trekdrop, tot Pottertjes, zwart-op-wit, keelpastilles en Kokindjes. We eten in ons land gemiddeld zo’n 2 kilo drop per jaar. Vraag Nederlanders wat zij als typisch Nederlands beschouwen en de kans is groot dat drop genoemd wordt. Maar… is dat wel zo? Hoe Nederlands is drop eigenlijk? In welke context aten we drop vroeger, en verschilt dat van nu? En hoe is de smaak van drop door de eeuwen heen veranderd?

Van achttiende-eeuwse apotheken tot hedendaagse dropworkshops

Het Grote Dropboek is het eerste boek dat helemaal gewijd is aan de geschiedenis van ‘ons’ nationale snoepje. Van Middeleeuwse handschriften gaat het verhaal naar achttiende-eeuwse landhuizen en apotheken, en via de internationale grondstoffenhandel naar de eerste dropfabrieken in de negentiende eeuw. In de twintigste eeuw verhaalt Hendriksen over populaire stripboekjes en hoestende operazangers en de wederopbouw, waarna de populariteit van drop in Nederland enorm toenam. Om vervolgens in het heden te belanden, waar niets te gek is.

Zwart-wit foto van een groep vrouwen die dropstangen rollen in de Santo Franco zoethoutfabriek in Messina in de jaren 1930
Een groep vrouwen rolt dropstangen in de Santo Franco zoethoutfabriek in Messina in de jaren 1930

Inmiddels wordt er gekookt met drop, dropcocktails worden geshaket en er wordt zelfs dropkunst gemaakt. We vinden drop terug in kwark, ijs en likeur, en in een enkel vreemd geval zelfs op stoelen. In de eenentwintigste eeuw volgen we dropworkshops en proeven we allerlei nieuwe dropsoorten als suikervrije drop, drop met fruitsmaken, drop met chocolade en veganistische drop.

Aan de hand van historische bronnen zoals apothekershandboeken, bedrijfsarchieven, en wetenschappelijke artikelen laat Marieke Hendriksen ook zien hoe de smaak van drop – en daarmee onze smaak – in de loop der eeuwen is veranderd. En aan de hand van eeuwenoude recepten probeert ze zelf drop te maken, iets wat niet heel eenvoudig is.

Onderzoek naar eetcultuur in Nederland

Wetenschaps- en kunsthistoricus Marieke Hendriksen (1982) is als onderzoeker verbonden aan NL-Lab, een interdisciplinaire onderzoeksgroep, in 2019 opgericht door het Meertens Instituut en het Huygens Instituut. Hendriksen doet hier onderzoek naar de Nederlandse cultuur en identiteit in heden en verleden: Hoe praat Nederland, hoe smaakt Nederland, hoe vertelt Nederland zijn geschiedenis? Met als doel een wetenschappelijk steentje bijdragen aan het maatschappelijke debat over de Nederlandse identiteit.

Het onderzoek van Hendriksen naar drop past in een bredere onderzoekslijn naar eetcultuur van zowel NL-Lab als het Meertens Instituut. Zo verscheen in 2023 al Kaas=NL?, over onderzoek naar kaas als symbool voor Nederland, en in 2023/2024 het Meertens Nieuwjaarsboekje Wat schaft de pot?, over eetcultuur in Nederland door de jaren heen.

Boekpresentatie

De presentatie van Het Grote Dropboek vindt plaats op 28 april 2024 in Naturalis in Leiden, als onderdeel van het ‘Spotlights’-programma. Hendriksen geeft een ‘spotlight’ om 13.00 uur en om 15.00 uur. Aanmelden is niet nodig. Meer info.

Meer informatie

Uitgegeven bij Just Publishers.

Omvang             : ca. 288 blz.
Formaat             : 15 x 23 cm, paperback met flappen
ISBN                    : 97890 8975 305 2
Prijs                     : € 24,99