23 mei 2024

Grote schenking geboortekaartjes

Het Meertens Instituut verwierf onlangs een collectie van bijna 400.000 Nederlandse geboortekaartjes van twee privé-verzamelaars. De kaartjes geven in één oogopslag een tijdsbeeld, en vormen daarmee een waardevolle bron voor onderzoek.

De zussen Dory en Willy Dingjan, schenkers van de geboortekaartjes. Beeld: Jacob Kemmeren

Wat bij de zussen Dory en Willy Dingjan begon als een bescheiden verzameling geboortekaartjes van familieleden groeide in de loop van tientallen jaren uit tot een enorme collectie. De zussen verzamelden niet alleen zelf, maar kregen ook van alle kanten kaartjes en hele verzamelingen toegestuurd. Ze hielden er vele lezingen over, die ook weer tot nieuwe toezendingen leidden. En ook journalisten voor dagbladen, radio en televisie kwamen langs – met hetzelfde effect.

Een huis vol kaartjes

Het uiteindelijke resultaat is een collectie van ca. 383.000 kaartjes, netjes gerangschikt in ca. 600 mappen; letterlijk een huis vol. Familieleden hielpen mee om de collectie zo goed mogelijk te bewaren en van indexen te voorzien: Dory’s zoon ontwierp de boeken waarin de kaartjes werden geplakt en de kleinkinderen voerden gegevens in de computer in, zodat we nu kunnen beschikken over een goed overzicht.

Bron voor onderzoek

Dory en Willy hebben hun levenswerk uit handen gegeven, nu heeft de afdeling Bibliotheek en Archiefcollecties er voorlopig de handen vol aan. Als zij de collectie in kaart hebben gebracht, kunnen onderzoekers en geïnteresseerden ermee aan de slag. Onze onderzoekers staan in elk geval al te popelen: geboortekaartjes geven in één oogopslag een tijdsbeeld, zowel door de naamgeving, als door de gebruikte tekst en de vormgeving. Ze vormen daarmee een waardevolle bron voor uiteenlopend onderzoek.

Let op: wie nog een eigen doos geboortekaartjes op zolder heeft staan en een bestemming zoekt moeten we helaas teleurstellen: op dit moment zijn er geen plannen om deze collectie verder uit te breiden.