22 mei 2024

Wat zegt ons taalgebruik over onze blik op ouderdom?

In De Studio van Nemo Science Museum kunnen bezoekers in de speciale media-installatie Channels hun hart luchten over ouder worden. Taalonderzoekers van het Meertens Instituut analyseren het taalgebruik.

Bezoeker doet bekentenis over ouder worden in de media-installatie Channels. Foto: DigiDaan
Bezoeker doet bekentenis in de media-installatie Channels. Foto: DigiDaan (bron: nemosciencemuseum.nl)

In De Studio van NEMO Science Museum is nu de media-installatie Channels te bezoeken, waarin bezoekers hun hart kunnen luchten over ouder worden aan de hand van prikkelende stellingen als: ‘Ik zou nu gelukkig kunnen sterven’ of ‘Ik voel me nog altijd kind’. De installatie sluit aan bij de tentoonstelling Living Looonger, over ouder worden, sterfelijk zijn en jong blijven.

Taalkundige analyse

Vanuit het Meertens Instituut analyseren onderzoekers prof. dr. Jos Swanenberg en stagiaire Anne Eleveld de bijdragen op taalkundig niveau. Wat zegt ons taalgebruik over onze blik op ouderdom? Met deze analyse kan culturele betekenis worden gegeven aan de thema’s die het publiek bezighouden. Dit draagt bij aan ons begrip over de attitudes en sentimenten die mensen bij de onderwerpen van deze stellingen ervaren.

Onderdeel van een reeks installaties

Een eerdere installatie van Channels in 2023 richtte zich op het thema klimaat. Ook hier bogen taalonderzoekers van het Meertens Instituut zich over de uitspraken van bezoekers. Ze deden dit onder andere door het transcriberen van de boodschappen en het toevoegen van inhoudelijke ‘tags’, zoals ‘hoop’, ‘schuld’, ‘vlees’, ‘verantwoordelijkheid’, ‘wanhoop’. Op NEMO Kennislink, het journalistieke platform van NEMO Science Museum, verschenen twee artikelen over dit onderzoek. Ook over het nieuwe taalonderzoek naar ouderdomuitspraken zal een reeks artikelen verschijnen – hou de website van NEMO Kennislink in de gaten!

Bezoekinformatie

Ook je hart luchten over ouder worden en je onderdompelen in kunstinstallaties over ouderdom, jong blijven en sterfelijkheid? De tentoonstelling Living Looonger en installatie Channels is t/m 27 oktober 2024 te bezoeken in De Studio van NEMO op het Marineterrein in Amsterdam.

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 12.00 – 17.30 uur
Adres: De Studio van NEMO Science Museum
Marineterrein – gebouw 027A
Kattenburgerstraat 5
1018 JA Amsterdam

Voor bezoek aan De Studio reserveer je een ticket met starttijd. Bekijk alle informatie over bereikbaarheid, tickets en prijzen op de website van NEMO.