In de media

Juni 2024: Hoe praat je met een kat?

Taalonderzoeker Marlou Rasenberg onderzoekt kattentaal om taalkunde inclusiever te maken. Ze bespreekt haar onderzoek met de Telegraaf en EenVandaag. Hoe communiceren we met katten, en beter nog: hoe steken deze interacties in elkaar?

Kat spelend op vloer
Kat spelend op de vloer. Beeld van een 360 graden camera.

Interactie tussen mens en kat

“We bestuderen hoe de interacties tussen katten en mensen tot stand komen en wat de patronen daarin zijn”, vertelt Meertens-onderzoekster Marlou Rasenberg. “Hoe reageren ze op elkaar en hoe komen ze samen tot begrip?” Hiermee behandelt ze een wezenlijk ander aspect dan voorgaande studies naar katten door voornamelijk gedragsbiologen. Het inclusievere onderzoek van het Meertens Instituut heeft een andere aanpak en heeft een interactionele invalshoek. “We kijken naar het gedrag van mens én dier. Naar de wisselwerking. We observeren hoe de interacties zich ontvouwen. Bijvoorbeeld een plotselinge verandering van de houding van de staart of van de blik van het baasje. Hoe reageert de ander daarop? Daarbij luisteren we ook naar de geluiden van de poes en wat het baasje zegt,” verduidelijkt Rasenberg.

360 graden kattenfilmpjes

Voor haar onderzoek maakt Rasenberg video opnamen van katten in hun natuurlijke omgeving, namelijk bij mensen thuis. Maar katten slapen veel per dag en bewegen zich verder door het hele huis. Rasenberg houdt hier rekening mee door te vragen wanneer de kat normaal gesproken slaapt, te eten krijgt en actief is. Dan kan ze langskomen om beeldmateriaal te verzamelen wanneer de kat wakker is. Dit doet ze door een 360-graden camera te plaatsen in het midden van de ruimte, een statief met normale camera, en het baasje krijgt een GoPro. “Door de combinatie van vaste camera’s en GoPro hebben we ook nog beelden als de kat en zijn baasje naar een andere ruimte gaan”, zegt ze.

Lees het artikel in de Telegraaf (4 juni 2024) of luister het fragment van EenVandaag (vanaf 15 min).