In de media

Juni 2024: Interview met Marianne de Laet

Nieuwe Meertens Directeur Marianne de Laet was te gast bij de Taalstaat. Na 30 jaar in de Verenigde Staten te hebben gewoond is ze nu weer terug in Nederland. En wel bij een instituut dat onderzoek doet naar taal en cultuur van Nederland.

Portretfoto van Marianne de Laet
Foto: Iris Duvekot

Formuleren wat je ziet

Als antropoloog denkt De Laet na over cultuur, identiteit, plaats en hoe deze veranderen. Hoe creëren mensen met elkaar cultuur? Hoe is cultuur aan verandering onderhevig en hoe breng je dat in kaart? Dat zijn vragen waar ze zich mee bezig heeft gehouden. Antropologie biedt kennis over hoe je dit alles kan observeren, bestuderen en kan terugkoppelen. Hiervoor is ze als antropoloog altijd bezig om goed te formuleren wat ze ziet. De Laet noemt dit een “prachtige uitdaging” en heeft al nieuwe woorden opgepikt nu ze met de Nederlandse taal werkt in plaats van de Engelse.

Taalvariatie en orale cultuur

Bij het Meertens Instituut gaat De Laet zich bezighouden met taalvariaties zoals die spelen tussen mens en dier. Zelf heeft ze drie honden waar ze continu mee communiceert. “Taal is altijd een middel van communicatie,” zegt ze. Daarbij moeten mensen een luisterend oor bieden aan dieren om hun taal te leren begrijpen. Haar enthousiasme geldt ook voor onderzoek naar orale cultuur waarbij ze betrokken zal zijn. Daarbij gaat het om handschriften van volksverhalen, liederen met verschillende vormen in verschillende plaatsen en dialecten, en hoe een lied typerend wordt voor een bepaalde plaats.

Tot slot benoemt De Laet als haar belangrijkste taak om de maatschappelijke betekenis van het Meertens Instituut goed te benutten. Ze wil inspringen op hoe taal en cultuur veranderen en dat naar buiten brengen. En dat kan allemaal op een plek waar medewerkers met veel enthousiasme werken aan hun vak.

Luister het interview terug via de Taalstaat (vanaf 21 minuten, 22 juni 2024).