In de media

Juli 2024: ‘Peter Jan was hier’

Mensen laten graag hun naam achter op gebouwen, bomen, of schooltafels. Zo ook op vakantielocaties. Maar waarom? Peter Jan Margry legt de behoefte uit om onze naam overal achter te laten.

graffiti op muur: Kuma was here
Beeld: Flickr.com (CC BY-NC 2.0)

Je naam op een plek achter laten is niks nieuws. De oudst bekende graffiti uit Pompeji behoort toevallig ook tot de eenvoudigste: ‘Gaius Pumidius Diphilus was hier’, samen met een tijdstempel, die archeologen dateren op 3 oktober 78 v. Chr. “Het is van alle tijden dat mensen de behoefte hebben hun naam achter te laten, vooral op bijzondere of ‘heilige’ plekken,” vertelt Margry, emeritus-hoogleraar etnologie.

Als verklaring geeft Margry onze ijdelheid: “Mensen zijn ijdel, ze willen graag gezien worden. Daarom laten ze hun naam achter op een bijzondere, betekenisvolle plekken. Vaak is dat ergens op vakantie in het buitenland, op een zichtbare plek waar veel mensen komen. Je kan het vergelijken met het maken van een selfie. Iedereen kan zien dat jij daar geweest bent.” Daarbij lijkt het ook een beetje op territoriaal gedrag. Door een stukje van jezelf achter te laten op een bijzondere plek kun je je band met die plek versterken. Ten slotte is er de wens van mensen om zich te vereeuwigen. Bijvoorbeeld door je naam ergens in te krassen. “Daarmee willen we ons een plekje in de geschiedenis toe-eigenen, in een poging niet vergeten te worden.”

Lees het artikel van NEMO Kennislink (4 juli 2024).