In de media

Juli 2024: Meeloeien met koeien

Wat proberen koeien te zeggen als ze loeien? Leonie Cornips doet al jaren onderzoek naar hoe koeien communiceren en wat blijkt: koeien communiceren ook via taal.

NOS Journaal Regio: Leonie Cornips tijdens een koeientaal workshop in Aartswoud.

Wie weleens een stal binnenloopt en al die verschillende soorten koeiengeloei hoort, zal maar weinig chocola kunnen maken van wat de koeien nu precies bedoelen. Voor taalkundige Cornips is dat anders. Ze loeit, na jaren veldwerk, inmiddels een aardig woordje mee. Voor boeren is het ook waardevol om te weten wat er omgaat bij de koe. Cornips geeft een voorbeeld hoe een pasgeboren kalf niet op wilde staan om uit een emmer te drinken. “Ik deed toen het geluid van een moederkoe na, een kort gespannen moehhhh, daarna begon het kalfje te drinken, daar stond de boer ook wel van te kijken.”

Cornips pleit voor een bredere kijk op taal, waarbij dieren serieus worden genomen als ‘talige’ wezens. “Natuurlijk spreken koeien niet als mensen, maar dat er een strikte scheiding is tussen mensen en dieren op basis van taal, daar moeten we vanaf. Ik hoop dat we door dit onderzoek anders kijken naar de dieren met wie we deze aarde delen. De boeren met wie ik spreek, kijken nu anders naar hun koeien. Het worden meer individuen die ook iets te vertellen hebben.”

Bekijk het NOS journaal regio (vanaf 6:10 minuten, 8 juli 2024) of lees het artikel in NH Nieuws (3 juli 2024).