Juli 2024: Nederlandse vlag in de raadszaal
De gemeente Baarn wilde de Nederlandse vlag in de raadszaal ophangen, maar dit werd afgewezen. Volgens antropoloog Irene Stengs is deze trend al langer bezig.
In Baarn werd het verzoek de Nederlandse vlag op te hangen ingediend door een onafhankelijk raadslid. Linkse gemeenteraadsleden waren daarop tegen. De weerstand veroorzaakte ophef: is de vlag gepolitiseerd? Volgens Irene Stengs zit er meer achter het voorstel om de Nederlandse vlag op te hangen in de raadszaal. “De vraag is waarom die vlag juist nú opgehangen moet worden.” Sommige mensen zouden denken: wat kan er mis zijn met de Nederlandse vlag?
“Dit voorstel komt niet zomaar uit de lucht vallen. De discussie begon in 2017, toen voor het eerst een Nederlandse vlag werd opgehangen in het nationale parlement, na een motie van de PVV en de SGP. Een jaar later werd deze vervangen door een grotere vlag. Vervolgens zag je in gemeenten steeds meer voorstellen om vlaggen op te hangen in raadszalen, wat op verschillende plekken ook gelukt is,” vertelt Irene Stengs.
De vlag is een statement voor bepaalde groepen die vinden dat er mensen in Nederland zijn die niet trots genoeg zijn op het land en de juiste conservatieve normen en waarden die daarbij horen niet uitdragen. Stengs: “Ik denk inderdaad dat onder een nog rechtser kabinet de druk om de juiste ‘Nederlandsheid’ te tonen, op raadsleden of wie dan ook, alleen maar zal toenemen. De PVV wil Nederland teruggeven aan ‘de Nederlanders’, en is anti-Europees: deze sentimenten kleuren de betekenis van de Nederlandse vlag.” Omdat het voorstel om de vlag op te hangen plaatsvindt in een rechts-conservatief klimaat en door rechts-conservatieve politici, zit de betekenis van de vlag en het voorstel direct in die hoek.
Lees het artikel in het Nederlands Dagblad (10 juli 2024).