In de media

September 2024: De koe achter de veestapel

We zijn bijna allemaal opgegroeid met haar melk, ze hoort bij het Nederlandse landschap. We refereren naar haar met het woord veestapel, maar wie is de koe achter de veestapel? Wij zien de koe als productiedier, maar wat wil die koe zelf?

Koeien en kalfjes in de wei.
Beeld: Pixabay

Radio Swammerdam spreekt drie experts over de koe achter de veestapel. Flavia Faas maakte een voorstelling voor koeien: LOEI. Met deze voorstelling onderzoekt ze welke muziek koeien leuk vinden en probeert ze bij mensen nieuwsgierigheid aan te wakkeren voor deze wezens. Leonie Cornips is taalkundige en doet onderzoek naar dierentaal. Taalkundigen hebben nooit goed naar dieren gekeken omdat ze ervan uitgingen dat taal is wat ons menselijk maakt. Hier gaat Cornips tegenin. In haar onderzoek bekijkt Cornips taal als cultuurverschijnsel. Hoe geven we onze wereld vorm en inhoud met taal? Dit past Cornips toe bij koeien door onderzoek mét ze te doen, in plaats van over ze. Cornips onderzoekt in de stal hoe koeien hun wereld vormgeven. Ze begon door te focussen op hoe koeien in relatie tot haarzelf staan. Nu ze meer weet over hoe koeien relaties met mensen vormgeven, kan Cornips focussen op hoe koeien relaties onderling vormgeven. Dit doet ze door te letten op de geluiden die koeien maken, maar ook hoe koeien hun lichaam gebruiken als onderdeel van hun taal.

Cornips pleit voor onbevooroordeeld kijken en luisteren naar koeien. We moeten leren om te luisteren en kijken met de dieren zelf. Hoe zij betekenis geven met elkaar aan hun wereld om hun heen. Marjolein de Rooij is oprichtster van de Vakbond voor Dieren en staat daar ook helemaal achter. Zij probeert de stem van de koe mee te laten wegen in beleid wat over de koe wordt gemaakt.

Luister de volledige aflevering van Radio Swammerdam (23 september 2024).