In de media

Oktober 2024: Karig carnaval in Kabbelgat

Kabbelgat (Delft) dreigt een karig carnaval te krijgen dit jaar, vrezen fanatieke carnavalsvierder. Stel dat het carnaval uiteindelijk uitsterft in Delft. Hoe erg is dat eigenlijk? Volgens Irene Stengs, antropoloog en gespecialiseerd in rituelen, kan de populariteit ervan nu eenmaal veranderen.

Carnaval in Kabbelgat (Delft) met de Drumgabbers.
Beeld: Flickr.com (CC BY-NC 2.0)

“In de jaren 70 en 80 werd carnaval uitgebreid gevierd in Amsterdam, grotendeels in de vorm van zaalcarnaval – dus vrijwel geen dweilen van café naar café. Nu zijn de carnavalsverenigingen bijna allemaal verdwenen, en daarmee is ook de jaarlijkse optocht verdwenen. Er wordt nog wel carnaval gevierd in Amsterdam, maar het is geen vergelijking met de jaren 70 of 80. Toen was carnaval in heel Nederland nog populairder,” legt Stengs uit.

Zo is de populariteit de afgelopen twintig jaar ook in Limburg gedaald, geeft de antropoloog aan. “Het verenigingsleven is op z’n retour, en daar horen de carnavalsverenigingen, denk ik, ook bij. De vierders van carnaval willen graag erkenning voor hun feest: dat het toegankelijk is, mensen bij elkaar krijgt die anders niet samen zouden komen. Dat is begrijpelijk. Op basis van de zorg in Delft dat iedereen zich zonder gezamenlijk feest terugtrekt in zijn eigen hub ga ik er vanuit dat het carnaval in Delft de facto grotendeels zaalcarnaval is. De meeste mensen zullen niet opgroeien met carnaval, dus een feest op de Markt zal vooral ook een soort advertentie zijn. Van: kijk, het is leuk, kom erbij.”

Lees het hele artikel in het AD (15 oktober 2024).