Oktober 2024: Kan er een archief komen van digitale egodocumenten?
Gerda Blees zit vol goede ideeën. Elke week belt ze iemand met verstand van zaken op om een van haar ideeën voor te leggen. Deze week: Douwe Zeldenrust, manager collecties van het Meertens Instituut en onderzoeksdatamanager bij het Huygens Instituut.
Gerda Blees vroeg zich af of er niet een digitaal archief moet komen van digitale egodocumenten zoals vlogs, berichten en foto’s die mensen op sociale media zetten? Dat bedacht ze naar aanleiding van het boek dat Joris van Casteren schreef op basis van dagboeken in het Nederlands Dagboekarchief. Douwe Zeldenrust vindt dit een goed punt. “De manier waarop mensen hun leven vastleggen verandert: tekst is lang niet meer het enige medium. Het is goed om erover na te denken hoe we deze gegevens bewaren. Van ieder mens zwerven data rond op verschillende plekken, en digitale data zijn erg kwetsbaar. Data duurzaam opslaan is bewerkelijk.”
Een fundamentelere vraag is: wat is het dagboek van de toekomst? Welke data zouden mensen willen bewaren, voor zichzelf en anderen? Blees stelt dat mensen die vraag misschien zelf kunnen beantwoorden, net zoals ze nu zelf hun dagboeken inleveren. “Mensen moeten hoe dan ook toestemming geven,” vertelt Zeldenrust. “Maar ik blijf benieuwd hoe mensen zo’n digitaal dagboek zouden samenstellen: wat wordt bewaard en wat moet weg? En waarom zou iemand nog een dagboek willen maken? Mooie vragen voor een onderzoeksproject, eigenlijk.”
Lees het artikel in de Volkskrant (22 oktober 2024).