Oktober 2024: Halloween in Amsterdam
Halloween neemt de stad Amsterdam over. Verkleedwinkels worden overspoeld met de vraag naar ‘enge’ kostuums, en clubs hanteren een ‘geen kostuum = geen toegang’ beleid. Hoe komt het dat dit feest ineens zo populair is in onze hoofdstad?
Halloween is zo populair omdat het een overgangsfeest is. Het lijkt een beetje op Sint-Maarten, een feest wat al eeuwenlang in Amsterdam wordt gevierd. Voor Sint-Maarten moest je winterklaar zijn. In de 19e eeuw was bedelen heel belangrijk tijdens de viering. Arme kinderen gingen met lichtjes langs de deuren om een lied te zingen en eten te krijgen. Zo hielp je de armeren in de stad het begin van de winter door. Nu is dat bedelelement minder belangrijk, maar de overgang van herfst naar winter, daar hebben we nog steeds behoefte aan. Halloween voorziet in die behoefte.
Halloween begon als Keltisch feest: Samhain. In de 19e eeuw introduceerden immigranten uit Engeland, Schotland en Ierland het feest in Amerika. Dat het nog relatief lang duurde voordat het in Nederland zijn intrede deed, heeft volgens Peter Jan Margry, etnoloog, ook te maken met het feit dat het Keltische dodenfeest, ook wel ‘duivelsfeest’ genoemd, niet rijmde met de christelijke waarden die lang heersend waren in onze samenleving. “Ik zou Halloween nog steeds geen gemeengoed noemen zoals Sinterklaas dat hier is, het is nog steeds niet algemeen omarmd, maar je ziet wel dat het heel erg goed past in onze huidige samenleving. Mensen houden van verkleden, zichzelf uitdrukken, dat zie je ook op festivals.”
Lees het artikel in het Parool (29 oktober 2024).