In de media

Maart 2025: Misinterpretaties over de ramadan kunnen tot ongemak leiden

28 februari is de ramadan gestart: honderdduizenden moslims in Nederland vasten deze maand tussen zonsopgang en zonsondergang. Voor moslims een voorrecht, voor niet-moslims soms moeilijk te begrijpen. Waarom kunnen misinterpretaties tot mogelijk ongemak leiden?

Als mensen denken aan de regels die gelden tijdens de ramadan dan lijkt het dat vooral veel niet mag. “Maar voor moslims is de ramadan echt een feestelijke maand die gezien wordt als een voorrecht”, vertelt Sakina Loukili. Loukili is religiewetenschapper aan het Meertens instituut. “Het is iets heel persoonlijks, zowel fysiek als mentaal is het een restart.”

Foto van dadels en rozijnen bij een kaarsje tijdens ramadan.
Beeld: Pexels (door Zak Chapman)

“Buitenstaanders begrijpen deze periode niet altijd even goed en zien het niet mogen eten en drinken als religieuze straf”, denkt Loukili. “Mogelijk stamt die visie uit het christendom, waar vasten als boetedoening wordt gezien.” Volgens Loukili ervaren moslims de ramadan zoals veel niet-moslims de magische sfeer rond Kerst ervaren. “Velen vinden het zelfs jammer als het voorbij is en ze weer een jaar moeten wachten: een andere mentaliteit dan niet-moslims waarschijnlijk verwachten.”

Ramadan is voor jezelf

Moslims krijgen regelmatig vragen over de ramadan, die niet altijd gewenst zijn. Denk goed na voordat je een vraag stelt of opmerking maakt, zodat eventueel vooroordelen niet voor vervelende situaties kunnen zorgen. Moslims zijn individuen en niet zozeer ambassadeurs van het geloof, legt Loukili uit. “Ze hebben geen verplichting jou te leren hoe de ramadan werkt. Ze doen het voor zichzelf en niet voor de buitenwereld. Sommigen willen je alles vertellen en nemen je misschien zelfs mee naar een iftar (de eerste maaltijd na zonsondergang). Anderen willen het privé ervaren. Dat heb je ook te respecteren. Ga op je intuïtie af.”

Meer flexibiliteit tijdens de ramadan

Loukili pleit voor meer flexibiliteit tijdens de ramadan op scholen of op werk. “Het is voor scholieren heel fijn als examens tijdens de ramadan aan het begin van de dag worden gepland, wanneer leerlingen nog energie hebben.” Leidinggevenden zouden flexibeler kunnen zijn in werktijden. “Door moslims de mogelijkheid te geven eerder te beginnen, zodat ze eerder naar huis kunnen. Als het uitkomt uiteraard. Velen verwachten het niet, maar het is een mooi gebaar.”

Lees het artikel van NU.nl (2 maart 2025).