Publicatie

Turkse en Marokkaanse Nederlanders thuis

Image In Turkse en Marokkaanse Nederlanders Thuis wordt een kleurrijk en levendig beeld gegeven van de interieurs van de eerste generatie migranten, de tussengeneratie, de tweede generatie, retourmigranten en gemengde stellen. Lees of beluister hier een reportage van de Wereldomroep (uitgezonden op 6 februari). In Akademie Nieuws (KNAW) staat een interview met de auteurs.

In veel Nederlandse interieurs zijn Turkse tapijten en Marokkaanse theeglaasjes te vinden, maar de meeste mensen hebben er geen idee van hoe het er bij Turkse en Marokkaanse Nederlanders thuis uitziet. Met de uitgave van Turkse en Marokkaanse Nederlanders Thuis, dat bestaat uit twee toegankelijk geschreven essays, wordt hier verandering in gebracht.

Het boek
In Turkse en Marokkaanse Nederlanders Thuis wordt een kleurrijk en levendig beeld gegeven van de interieurs van de eerste generatie migranten, de tussengeneratie, de tweede generatie, retourmigranten en gemengde stellen. Deze uitgave is geïllustreerd met fullcolour foto’s van de interieurs.

Geliefd is een hoogglans stijl met volumineuze bankstellen, spiegeldressoirs, vitrinekasten, kroonluchters en gewelfde gordijnen. Anderen geven juist de voorkeur aan een strak design-interieur. Het zijn beide universele stijlen, die nadrukkelijker verwijzen naar welstand, status en mode, dan naar het land van herkomst. De aanwezigheid van Turkse en Marokkaanse voorwerpen in deze interieurs hoeft niet op heimwee te wijzen. Net als veel autochtone Nederlanders voelen Turkse en Marokkaanse Nederlanders zich prettig in een interieur waarin oost en west, en traditie en moderniteit gecombineerd worden.

Een voorbeeld van de wijze waarop traditie en moderniteit worden gecombineerd, is de inrichting van de zithoek. Marokkaanse Nederlanders kiezen daarbij steeds vaker voor de aanschaf van een gloednieuwe maar traditioneel ogende Marokkaanse zithoek. Turkse Nederlanders daarentegen hebben doorgaans westerse banken, met daarnaast soms een museale uitstalling van niet voor gebruik bestemde Turkse accessoires. In beide varianten wordt een Marokkaanse of Turkse achtergrond in het dagelijks leven in Nederland geïntegreerd. Volgens de auteurs kunnen de  Marokkaanse zithoeken, noch de Turkse accessoires daarom worden gezien als teken van een traditionele levensinstelling.

De auteurs
Hester Dibbits is onderzoeker aan het Meertens Instituut. Hilje van der Horst is als promovenda verbonden aan het Meertens Instituut, waar zij een proefschrift voorbereidt over migratie en materiële cultuur bij Turkse Nederlanders. Floor Kuiper is documentaire fotograaf en studeerde audiovisuele vormgeving en fotografie aan de academie voor beeldende kunst te Maastricht en de Sint Joost Academie te Breda.

Technische gegevens
ISBN  978 90 5356 977 1 * 27 januari 2007 * paperback, 96 pagina’s * € 14,50
www.aup.nl

Image