Januari 2017: Het Mirakel van Amsterdam

Op 21 januari 2017 verscheen het boek Het Mirakel van Amsterdam. Biografie van een betwiste devotie van Peter Jan Margry (Meertens Instituut/UvA) en Charles Caspers (Titus Brandsma Instituut). Het Mirakel van Amsterdam, een wonder uit 1345, begon met een hostie die in Amsterdam in het vuur werd gegooid, maar niet verbrandde, naar de pastorie werd gebracht en toen op onverklaarbare wijze terugkeerde naar de plaats waar het wonder zich had voltrokken. Op de plaats waar dit gebeurde, een huis in de Kalverstraat, werd een grote kapel gebouwd: de Heilige Stede. Amsterdam werd een van de voornaamste bedevaartplaatsen van Noordwest-Europa en nu nog steeds lopen elk jaar enkele duizenden gelovigen de Stille Omgang om dat Mirakel van Amsterdam te herdenken.

Peter Jan Margry en Charles Caspers hebben onderzocht welke effecten deze cultus op de samenleving heeft gehad. KRO heeft met de auteurs gesproken, onder meer over de verdeeldheid die de cultus na de Reformatie tussen de stedelingen teweegbracht en over de vraag op welke manier de Stille Omgang een impliciet protest was. Via bovenstaande link is ook het radiogesprek tussen KRO en beide auteurs te beluisteren.  

Het Parool heeft op 30 januari 2017 eveneens een uitgebreid artikel aan het Mirakel van Amsterdam gewijd (na registratie kosteloos te lezen). 

Wie dit jaar wil meelopen: de Stille Omgang is op 18 maart 2017.