Publicatie

Alles begint met A

Je komt ze tegen op de gekste plekken, soms enigszins vermomd, maar meestal wel herkenbaar: letters. Hun biografieën staan centraal in Alles begint met A van Diedrik van der Wal, dat op 21 oktober verschijnt bij Uitgeverij De Harmonie. Het boek bevat de petites histoires van alle letters: hun geschiedenissen en eigenaardigheden, hun vormen en klanken en hun aanwezigheid in het leven van alledag. In 27 letterportretten schetst Diedrik van der Wal in Alles begint met A ons alfabetisch erfgoed.

Alles begint met A is geen integrale alfabetgeschiedenis; het zwaartepunt ligt steeds bij de biografieën van de afzonderlijke letters. Het bevat stukken over letterliefde en letterhaat, berichten over de hyperactieve e en de betwiste ij, genealogisch onderzoek naar de verregaande verwantschap tussen de u, de v en de w, uitspraakgegevens over de ratelaar en een theorie over de naam van de driepoot – plus nog veel meer feiten en fabels over de bouwstenen van het alfabet.

Diedrik van der Wal werkt als collectiespecialist bij het Meertens Instituut in Amsterdam. Zijn interesse in letters ontstond tijdens de eerste schrijflessen en groeide in een later stadium uit tot een milde obsessie. In 2008 publiceerde hij Achter de letter – encyclopedisch eenletterwoordenboek.