VITALGREENHOUSE
Greenhouses as Vital Landscapes: Sustainability, Relationality, and the Future of Food
Het project VITALGREENHOUSE richt zich op duurzaamheidstransities in Europese tuinbouwkassen in relatie tot mobiliteit, in het bijzonder stromen van arbeidsmigranten, de circulatie van niet-menselijke entiteiten en technologische interventies en innovaties. Het project stelt de vraag: op welke verschillende, tegenstrijdige manieren wordt het concept duurzaamheid in de kassen opgevat en in de praktijk gebracht? Om deze vraag te beantwoorden wordt een combinatie van multisited etnography en more-than-human etnography ingezet, oftewel etnografisch onderzoek op meer dan één plek tegelijk, waarbij niet alleen mensen maar ook andere levende entiteiten worden bestudeerd.
Landbouwkassen als vitale landschappen
Het project trekt een vergelijking in hoe duurzaamheid wordt verbeeld en uitgedragen tussen twee Europese landen die bekend staan om hun industriële tuinbouwkassen, Nederland en Spanje. VITALGREENHOUSE verzet zich tegen het idee van tuinbouwkassen als ingeperkt en gecontroleerd, en conceptualiseert ze in plaats daarvan als ‘vitale landschappen’: levende plekken vol experiment, die transformeren en getransformeerd worden door hun omgeving.
In plaats van de kassen te beschouwen als technologische oplossingen, of duurzaamheid als een universele waarde, brengt het project cruciale, ‘vitale’ aspecten samen die gewoonlijk gescheiden worden gehouden, zoals de manieren waarop telers nieuwe technologieën moeten toepassen, de mobiliteit van seizoensarbeiders en de samenwerking met andersoortige wezens, zoals bestuivende bijen.
Nieuwe perspectieven op een veranderende planeet
VITALGREENHOUSE zal tuinbouwkassen inbedden in een langere geschiedenis van menselijke relaties met de omgeving, door vragen omtrent verschillende kwesties samen te brengen: de uitbuiting van landschappen, digitalisering, mobiliteit en menselijke en niet-menselijke (other-than-human)arbeid. Het innovatieve concept ‘vitale landschappen’ biedt een nieuw, kritisch perspectief op een veranderende planeet en draagt bij aan theoretische debatten in kritische infrastructuurstudies, multispeciesrelaties en dekoloniaal denken.
Het project VITALGREENHOUSE haakt aan bij de doelstelling van het Meertens Instituut om onderzoek te doen niet alleen naar cultuur in Nederland, maar ook naar cultuur in ‘de wereld’ zoals gerelateerd aan Nederland, en sluit aan bij onderzoek naar klimaat en klimaatontwikkeling, specifiek de onderzoekslijn ‘Shifting relationships between humans and other-than-humans.’
De ERC-subsidie maakt de aanstelling mogelijk van een team van twee promovendi (4 jaar) en een postdoctoraal onderzoeker (4 jaar).
Looptijd: mei 2024 – mei 2029