In de media

Juni 2024: Bestaat zoiets als teveel dialect?

In Limburg in een kinderopvang op de vingers getikt door de GGD, ze zouden teveel dialect praten met de kinderen. Maar meertaligheid is juist goed voor de taalontwikkeling zeggen experts zoals Leonie Cornips.

Tekening van een muis die bloemen plukt op het raam van een kinderopvang.
Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)

Hoeveel dialect mag je spreken in de kinderopvang? Volgens de GGD mag dialect niet meer dan de helft van de tijd gesproken worden. Dialectgebruik moet daarbij opgenomen worden in het pedagogisch beleidsplan. Kinderopvangkoepel MIK & PIW Groep is dit niet van plan. Ze willen juist de aandacht vestigen op doorgeschoten protocollen. En nog belangrijker: erop wijzen dat tweetaligheid goed is voor de taalontwikkeling van kinderen.

Méér dialect

Leonie Cornips pleit al jaren voor gebruik van meer dialect in de kinderopvang – omdat die periode cruciaal is voor de taalontwikkeling – maar ook in het basisonderwijs. Uit haar onderzoeken blijken de positieve effecten van meertaligheid van Limburgs op de taalontwikkeling. De meerwaarde zit ‘m niet zozeer in het dialect, maar in de meertaligheid in het algemeen, zegt Cornips. Zo zijn er drie locaties waar wordt geëxperimenteerd met Limburgs als voertaal, te bepalen door de pedagogisch medewerkers. “Flexibel taalbeleid is nooit in steen gehouwen. Het moet zich kunnen aanpassen, afhankelijk van de groepskracht, welke kinderen er zijn, wat voor activiteit plaatsvindt. Die soepelheid is juist hard nodig,” aldus Cornips.

Lees het artikel in de Limburger (voor abonnees, 21 juni 2024).