19 september 2024

Inger Leemans genomineerd voor Huibregtsenprijs 2024

Inger Leemans is genomineerd voor de Huibregtsenprijs 2024 met haar onderzoek “Historisch geurerfgoed”: de rol van geur in onze cultuur.

Huibregtsen standbeeld

De Huibregtsenprijs

De Huibregtsenprijs is in 2005 ingesteld door het bestuur van Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij. De prijs is vernoemd naar de oprichter van de Avond van Wetenschap & Maatschappij, Mickey Huibregtsen. De prijs gaat naar een recent onderzoeksproject dat wetenschappelijke kwaliteit en vernieuwing combineert met een bijzondere maatschappelijke meerwaarde of outreach.

Uit het juryrapport

 “Geur is een voertuig voor herinneringen en een krachtig communicatiemiddel. En toch is geur een onderwerp dat maar weinig onderzocht is, mede vanwege de vluchtigheid ervan. Als hoofd van het pan-Europese, transdisciplinaire onderzoeksproject Odeuropa heeft Inger Leemans ervoor gezorgd dat geur wereldwijd serieuzer wordt genomen als onderdeel van het cultureel erfgoed. Door de ontwikkeling van digitale methoden voor ‘sensory data mining’ zijn al ruim 2,4 miljoen historische ‘neusgetuigenissen’ in tekst en beeld toegankelijk gemaakt voor onderzoek en analyse.”

“Met Odeuropa is cultuurwetenschapper Leemans erin geslaagd om geur tot leven te brengen. Een artikel voor het prestigieuze American Historical Review vormde een doorbraak. Daarin pleitte Leemans voor ‘embodied learning’ en toonde dat door een scratch and sniff-kaart. Dankzij het werk van haar team worden geuren uit het verleden gereconstrueerd. We weten nu hoe het rook op het slagveld van Waterloo, en wat de geur was van het poeder waarmee Willem van Oranje is gebalsemd. In samenwerking met verschillende musea heeft het team van Odeuropa kunnen aantonen hoe waardevol de inzet van geur in storytelling is.”

De winnaar wordt op 7 oktober 2024 bekend gemaakt door juryvoorzitter Marileen Dogterom (voorzitter KNAW) tijdens de Avond van Wetenschap & Samenleving in de Pieterskerk, Leiden.