In de media

Oktober 2024: West-Friese cultuur

Waarom kampen West-Friese jongeren vaker met mentale problemen dan de rest van Nederland? De West-Friese redactie sprak met middelbare schoolleerlingen experts over het karakter van de West-Friezen. Wat voor invloed heeft de cultuur op het welzijn van jongeren?

Familiegericht, betrokken, losgaan op de plaatselijke kermis, in het weekend met grote groepen veel alcohol drinken, weinig praten over gevoelens en hard werken. Dat is hoe de West-Friese cultuur door velen wordt getypeerd. Maar zijn West-Friezen echt zo stug en voelen jongeren zich daardoor mentaal slechter dan elders in Nederland?

Stadsgezicht van de West-Friese stad Hoorn
Beeld: Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

De grootste factoren die meespelen bij de verslechtering van het welzijn van jongeren zijn stress en druk. De grootste stressfactor is school. Maar speelt de cultuur van West-Friesland hier ook een rol in? Peter Jan Margry, cultuurwetenschapper, legt uit: “West-Friesland is een gebied met een eigen karakter. In dit soort gebieden merk je dat, hoe meer een gemeenschap met elkaar omgaat, hoe vijandiger er wordt gedaan als er buitenstaanders bijkomen. Al helemaal als er sprake is van een gesloten cultuur.” De cultuur kan ook zachtaardig zijn vullen West-Friezen aan: mensen kijken wel echt naar elkaar om.

Lees het artikel in NH Nieuws (5 oktober 2024).