In de media

Oktober 2024: Vijftig worden

Sinds 1962 viert Oosterhout abrahamdag, een traditie die sinds 2017 Nederlands cultureel immaterieel erfgoed is. Maar vijftig worden is nu niet meer zo oud, toch blijft het een mijlpaal die gevierd mag worden.

Foto van een opblaasbare Abraham pop in de voortuin van een huis. Abraham heeft een pul bier in de hand, een rond bord met het getal vijftig op zijn buik, grijze haren en baard, en een hoge hoed.
Beeld: wikimedia commons

Irene Stengs is antropoloog en rituelenonderzoeker. Volgens haar is het logisch dat vijftig zijn magie nooit verloren heeft. “Nederlanders hechten aan verjaardagen veel waarde. Denk aan de kalender op de wc en het bezoeken van de jarige – zo ontstond de bekende verjaardagskring.” En dan met name ronde getallen worden groots gevierd. “De kroonjaren. Die vieren we extra groot”, aldus Stengs. Onder die tientallen spant vijftig weer de kroon. “De helft van 100. Dat spreekt tot de verbeelding.”

Dit ritueel verdwijnt daarom niet zo gauw, denkt Stengs. “Vijftig worden blijft een overgang. Je bent niet oud, maar de jeugd ligt wel achter je. Misschien is dat al een paar jaar eerder het geval, ik las laatst dat de veroudering hard toeslaat op je 44ste . Maar ja: vijftig blijft een kroonjaar.”

Lees meer over de abrahamdag in Oosterhout in NRC (voor abonnees, 11 oktober 2024).