In de media

Oktober 2024: Waardendiversiteit om J.P. Coen

Een minidemonstratie gericht tegen het standbeeld van J.P. Coen, gevolgd door een zo mogelijk nóg kleinere tegendemonstratie van juist een vóórstander van het omstreden beeld. Twee sociologische onderzoekers slaan het tafereel gade.

Markus Balkenhol van het Meertens Instituut en Erik de Bakker van het Sociaal Cultureel Planbureau, doen gezamenlijk onderzoek naar, zoals ze zelf zeggen, ‘waardendiversiteit.’ “Hoe leeft dit onderwerp nou? Wat roept het bij mensen op? En welke waarden liggen daar achter?”, vat Balkenhol het onderzoek samen. De discussie omtrent het standbeeld van Coen, is één van de hete hangijzers waarop hun onderzoek zich richt.

Foto van een zonnige dag in Hoorn met het standbeeld van J.P. Coen naast een vol terras.
Beeld: Flickr.com (CC BY 2.0)

In Hoorn is er een demonstratie tegen Coen, “J.P. Coen bracht het land rijkdom met genocide en onderdrukking”, klinkt het. Na slechts een paar minuten is de actie tegen het standbeeld alweer ten einde. Als het groepje demonstranten weer vertrokken is, verschijnt er voor het standbeeld van Coen één mevrouw met een protestbordje: ‘Handen af van J.P. Coen! Hij hoort bij de geschiedenis!’

“Ah, hier hoopte ik al op”, zegt Balkenhol. “Dat is Trudi van Veen, een bekende voorstander van het beeld.” Hij stapt meteen op haar af. “We onderzoeken alle kanten”, licht De Bakker toe. “Dus we willen haar ook graag spreken.”

Lees het artikel in het Noordhollands Dagblad (voor abonnees, 14 oktober 2024).