Oktober 2024: Maastricht als kindernaam?
Noah en Emma waren in Limburg de populairste babynamen van 2023. Gevolgd door Levi en Liv. Maar wat nu als je het als kersverse ouders over een andere boeg wil gooien? En bijvoorbeeld je kind ‘Maastricht’ wil noemen. Mag dat eigenlijk?
Een ambtenaar van de burgerlijke stand mag bespottelijke namen, scheldwoorden en een naam die bestaat uit heel veel namen weigeren. Dit geldt ook voor een bestaande achternaam, tenzij dat ook een bestaande voornaam is, zoals ‘Roos’.
“De ambtenaren zijn tegenwoordig ook erg meewerkend”, laat naamkundige en voornamenexpert Gerrit Bloothooft van het Meertens Instituut van de KNAW weten. Maar of Maastricht ook wordt toegestaan? Bloothooft denkt dat Maastricht een erg opvallende naam zou zijn. Het zou geweigerd kunnen gooien omdat ‘(van) Maastricht’ ook een veelvoorkomende achternaam is. “Maastricht zelf, dus zonder ‘van’, is in 1947 nog geregistreerd als familienaam, die overigens in 2007 niet meer voorkwam; mogelijk als foutieve notatie van ‘van Maastricht’ die – buiten Limburg – als familienaam dus nog frequent is.”
London en Paris
Maar namen als ‘London’ en ‘Paris’ hoor je nog weleens. Waarom dan geen ‘Maastricht’ of ‘Amsterdam’? “Nederland was in het verleden, tegenover bijvoorbeeld Amerika en Engeland, strenger in het toestaan van namen. In die landen zijn geen wettelijke beperkingen en mochten mensen creatiever zijn. In Europa, buiten Engeland dan, zijn we daar beperkter in,” verklaart Bloothooft. In 1970 is de liberale naamwet ingegaan en dat maakte opeens veel meer mogelijk. “Er kwamen meer namen van buiten Nederland en zo werden ze dus ook internationaler. Ouders mochten creatiever zijn. Als de naam het kind niet kan schaden, waarom zou je het dan niet toestaan?”, legt de naamkundige uit.
Wil je nu toch echt je kind vernoemen naar een plaats, zoals Maastricht, gaat dat dan lukken? “Je kan het proberen. Maar de meeste ouders zijn buitengewoon verstandig, die weten gewoon dat de consequenties voor het kind vervelend kunnen zijn. Maastricht kun je wel verkorten tot Maas, en dat is dan weer een normale voornaam. Maar dan staat Maastricht wel in je paspoort”, sluit Bloothooft af.
Lees het artikel in de Limburger (18 oktober 2024).