Oktober 2024: Pratende klankkast geeft Turkse ouderen een thuisgevoel
Het gebruik van dialect draagt voor ouderen bij aan een gevoel van welbevinden, blijkt uit eerder onderzoek van Leonie Cornips en Jolien Makkinga. Naar aanleiding van dit onderzoek werd klankkast Meral geboren. Die staat nu t/m half november in Bergen op Zoom.
Naast Meral bestaan ook de Brabantse Miet, Limburgse Mia en Mariette, en Twentse Marie. Meral is de eerste van de klankkastzussen die in een buitenlandse taal spreekt. De kamer van tante Meral in het Bergse tanteLouise zorgt voor heel wat reacties. “Er wordt gelachen en gehuild,” deelt een medewerkster mee. “Zeker wanneer ouderen te kampen krijgen met geheugenproblematiek, zoals beginnende dementie, pakken ze te rug op hun moerstaal. Spreek je ze in diezelfde taal aan, dan voelen ze zich beter gehoord en begrepen. Het geeft ze meer zelfvertrouwen en dat maakt deze mensen zelfredzamer en daardoor gelukkiger.” Dat vertelt initiatiefnemer en maker Lubert Priems van stichting Laudio.
Het belang van Meral is duidelijk: “Veel medewerkers in de zorg spreken geen Turks, terwijl een groeiende groep ouderen van Turkse komaf is. Het is de eerste generatie gastarbeiders, mensen die nu op leeftijd raken en steeds meer zorg nodig hebben.” Stichting Laudio wil daarom ook voor andere Turkse dialecten een klankkast ontwikkelen.
Lees meer in PZC of BN de Stem (voor abonnees, 21 oktober 2024).