Meertens Jongerenpanel

In 2024 zijn we gestart met een ‘jongerenvariant’ van ons succesvolle Meertens Panel, om jongere Nederlanders en Vlamingen beter te betrekken bij ons onderzoek. Net als bij het Meertens Panel vragen we in het Meertens Jongerenpanel om een vragenlijst in te vullen over een taalkundig of cultureel onderwerp, met als verschil dat we bij dit Jongerenpanel specifiek 16-18-jarigen aanspreken. We vinden dit belangrijk, omdat jongerentaal momenteel een van de kernthema’s is van de onderzoeksgroep Linguïstiek en Taalvariatie van het Meertens Instituut.

Het Meertens Jongerenpanel wordt geleid door onderzoekers Kristel Doreleijers en Khalid Mourigh.

Hoe het werkt

Het Jongerenpanel werkt via bovenbouwdocenten Nederlands, die als ‘docentwetenschappers’ optreden. Zij nodigen hun leerlingen (16-18 jaar) uit om in de klas mee te doen met taalwetenschappelijk onderzoek. Dat gebeurt via digitale vragenlijsten. We zoeken nog docenten die mee willen doen met hun leerlingen!

Aanmelden Meertens Jongerenpanel – informatie voor docenten Nederlands

Opzet

Het idee van de pilot is dat je de leerlingen in je bovenbouwklas(sen) (16 jaar of ouder) een digitale vragenlijst laat invullen. Om de paar maanden komt er een nieuwe vragenlijst beschikbaar. Het invullen van zo’n vragenlijst kost niet veel tijd, 10 à 15 minuten. Het is de bedoeling dat leerlingen de vragenlijst in de klas, tijdens een lesuur, invullen (op vrijwillige basis).

Vragenlijst: jongerenwoorden in Nederland en Vlaanderen

Honderden leerlingen vulden de eerste vragenlijst over straattaal in. Nu is het tijd voor de tweede ronde. In deze vragenlijst staan jongerenwoorden centraal. Het Meertens Instituut werkt hiervoor samen met Anne-Sophie Ghyselen en Chelsey Declerck van de Universiteit Gent, die momenteel onderzoek doen naar het taalgebruik van Vlaamse jongeren. De volgende vraag rijst dan natuurlijk: zijn dezelfde jongerenwoorden populair in Nederland en Vlaanderen, of zijn er verschillen?

Toekomstige vragenlijsten zullen gaan over andere aspecten van taalvariatie in het Nederlands, en op termijn mogelijk ook over onderwerpen die relateren aan de Nederlandse cultuur.

Voordelen voor jou als docent

  • Geen voorbereiding nodig
  • Je ontvangt bij elke vragenlijst aanvullend lesmateriaal (bv. over straattaal)
  • Eenvoudige manier om aandacht te besteden aan taalvariatie in de les
  • Je laat je leerlingen laagdrempelig kennismaken met (taal)wetenschap

Meedoen

Je kunt je aanmelden als docentwetenschapper voor het Meertens Jongerenpanel door een mail te sturen naar kristel.doreleijers@meertens.knaw.nl of khalid.mourigh@meertens.knaw.nl. Zij nemen dan contact met je op om de verdere details van je deelname te bespreken. Ook voor vragen of opmerkingen over dit onderzoek kun je bij Kristel en Khalid terecht.