In de media

November 2024: Adventskalender

De adventskalender is niet meer weg te denken in de periode voor kerst. Steeds meer bedrijven en merken brengen er een uit, en liggen ze steeds eerder in de winkel. De kalender geeft ‘houvast’, en liet mensen vroeger stilstaan bij kerst.

Mensen, maar ondertussen ook dieren, kunnen een 24 stuks tellend cadeau krijgen, vol snoepjes en speeltjes, waarbij je elke dag één vakje mag openmaken. Het biedt iets om naar uit te kijken en houvast. Zeker in onzekere tijden zoals tijdens corona en nu.

Adventskalender in de vorm van een slinger aan de muur. Aan de slinger hangen papieren besneeuwde kerstboompjes met een nummer erop.
Beeld: Polleke Heerkens

De naam advent komt van adventus, Latijns voor ‘komst’. De adventsperiode is dan ook van oudsher de christelijke periode waarin wordt toegeleefd naar de komst van Jezus op 25 december. Volgens Peter Jan Margry komt de adventskalender oorspronkelijk uit 19e-eeuws Duitsland. Toen bevatten de kalenders teksten uit de Bijbel of christelijke beeldiconen. “De kalender was in die tijd een manier om het kerstfeest inzichtelijker te maken voor kinderen. Daarvoor ontwikkelden ze in de 24 dagen voorafgaand aan kerst een kalender, zodat er elke dag bij werd stilgestaan,” aldus Margry. Dat heeft zich verspreid naar andere landen en werd gaandeweg aangepast aan de tijd. “Tegenwoordig is het een universeel ding, passend bij het kerstfeest van nu, veel meer een familiefeest.”

Lees het artikel van de NOS (30 november 2024).