skip to main content

The Meertens Institute, established in 1926, has been a research institute of the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW) since 1952. We study the diversity in language and culture in the Netherlands.

Featured (in Dutch)

29-04-2022
Hoe kun je geuren vangen in een database?

In het onderzoek naar zintuigelijke ervaringen is reuk een ondergeschoven kindje. Binnen het Odeuropa-project ontwikkelt men een model en database om te beschrijven hoe wij geuren ervaren.

(meer…)
31-03-2022
‘Jongeren kunnen goed jongleren met taal’

Is het erg dat het dialect onder druk staat? Welke taalvarianten spreken jongeren? Het zijn enkele vragen die Jos Swanenberg wil beantwoorden in zijn onderzoek. Hij werkt sinds kort aan het Meertens Instituut, en is tevens hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur aan Tilburg University.

(meer…)
28-02-2022
‘Veel jongeren kennen dezelfde straattaalwoorden’

Khalid Mourigh is gespecialiseerd in straattaal, de taalvariant die sinds de jaren 90 populair is onder jongeren in de multi-etnische steden in Nederland. Sinds kort werkt hij aan het Meertens Instituut. De afgelopen jaren onderzocht hij het Marokkaans Nederlands in Gouda en schreef hij een boek over zijn opa, om een stem te geven aan de eerste generatie Marokkaanse migranten.

(meer…)
22-02-2022
Eerste resultaten van de koeientaalquiz

In het najaar 2021 riepen we via het Meertens Panel en sociale media mensen op om de koeientaalquiz in te vullen. In deze quiz vroegen we naar de betekenis van verschillende geluiden die een koe produceert in diverse situaties.

(meer…)
31-01-2022
Negentig jaar collectievorming

Op 1 juli 2020 bestond het Meertens Instituut 90 jaar. Een jaar lang vierden we ons jubileum door het onderzoek extra in de kijker te zetten. Ook het ‘Dialectendoeboek’ dat deze maand verschijnt, staat in het teken van dat jubileum. Hierin laten onderzoekers uit Nederland en Vlaanderen zien wat 90 jaar collectievorming heeft betekend voor het onderzoek naar taalvariatie.

(meer…)
23-12-2021
‘Publieke rouw is een containerbegrip voor allerlei emoties’

De tentoonstelling ‘Rouw. Van keizerin tot corona’ in Huis Doorn laat zien hoe publieke rouw door de tijd heen veranderd is. Antropoloog Irene Stengs droeg bij aan de tentoonstelling. Zij onderzoekt onder meer tijdelijke collectieve gedenkplekken zoals recentelijk die voor Peter R. de Vries.

(meer…)

News (in Dutch)

01-05-2022
Nieuwsbrief april 2022

In de nieuwsbrief van april besteden we aandacht aan Odeuropa. Binnen dit project staan de historische en sociale aspecten van geurperceptie centraal. In de rubriek Meertens in Beeld vertelt etnoloog Theo Meder meer over het onderzoek van het Meertens Instituut in verleden, heden en toekomst en komt u ook meer te weten over het project Schrijven naar de Toekomst.

(meer…)
29-04-2022
Ernst van den Hemel voorzitter Nederlands Genootschap voor Godsdienstwetenschap

Ernst van den Hemel, religiewetenschapper aan het Meertens Instituut, is onlangs bekrachtigd als voorzitter van het Nederlands Genootschap voor Godsdienstwetenschap (NGG). Hij volgt daarmee Birgit Meyer op. Het NGG is de officiële Nederlandse beroepsverenging voor professionals met een achtergrond in de academische studie van religie, en bovendien een van de oudste nationale organisaties voor de studie van religie wereldwijd.

(meer…)
31-03-2022
Marc van Oostendorp verkozen tot ‘buitenlands erelid’ van de KANTL

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) in Gent heeft naast maximaal 40 leden ook een onbeperkt aantal binnenlandse ereleden en maximaal 25 buitenlandse ereleden.

(meer…)

Media

29-04-2022
April 2022: Vijf weetjes over de tompouce

Deze heerlijke lekkernij is vaste prik tijdens Koningsdag en wie hem zonder gedoe kan verorberen, verdient een lintje. Genoeg reden voor Quest om met behulp van het Meertens Instituut een paar wetenswaardigheden over de tompouce (of is het tompoes?) op een rijtje te zetten.

(meer…)
29-04-2022
April 2022: Na corona veel familieweekenden in Nederland

Het familieweekend lijkt populairder dan ooit. Dat zien ook de verhuurders van groepsaccommodaties. Cultuuronderzoeker Peter Jan Margry van het Meertens Instituut vindt dat niet verbazingwekkend.

(meer…)
29-04-2022
April 2022: Paasvuren onder vuur

Na twee jaar corona en daarvoor een periode van droogte gingen de enorme bulten met hout in het Paasweekend weer traditioneel in de fik. Toch ligt de traditie van paasvuren steeds meer onder vuur door de hoeveelheid fijnstof die vrijkomt en door de klachten die er jaarlijks over binnenkomen. Natasja Gibbs praat in De Nieuws BV over de traditie met Irene Stengs, bijzonder hoogleraar Antropologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en verbonden aan het Meertens Instituut.

(meer…)
Research
Our research projects
Datasets
Our datasets
Publications
Our publication

Events (in Dutch)

01-05-2022
31 mei 2022: Onderzoek naar diercommunicatie

Op dinsdagavond 31 mei organiseert Artis een programma rondom de komst van de Britse kunstenaar Thomas Thwaites. Hij ondernam een aantal jaar geleden een poging om te communiceren met geiten, door zich drie dagen aan te sluiten bij een kudde in de Zwitserse alpen, in een zelf ontworpen geitenpak. Tijdens deze avond geeft taalkundige Leonie Cornips een lezing over haar onderzoek naar koeientaal.

(meer…)
29-04-2022
20 mei 2022: Dag van de Antropologie 2022

Op vrijdag 20 mei 2022 (10.30-18.30 uur) organiseert de Nederlandse Antropologen Beroepsvereniging (ABv) haar jaarlijkse Dag van de Antropologie. Het thema van dit jaar is Crisis of Truth. De Dag van de Antropologie vindt plaats in Museum Volkenkunde, Leiden. Markus Balkenhol, antropoloog aan het Meertens Instituut, is mede-organisator van deze dag. Rebeca Ibañez Martín, eveneens antropoloog aan het instituut, neemt als referent deel aan de keynote-lezing.

(meer…)
29-04-2022
14 mei 2022: Lezing ‘Bedevaartswonder van de Kalverstraat’

Op zaterdag 14 mei 2022 vindt 24H Centrum plaats in de Amsterdamse binnenstad. Op deze dag openen theaters, musea, kerken, academische instellingen, winkels, bars, hotels en clubs hun deuren voor talloze verrassingen en (gratis) activiteiten. Het is de perfecte kans om de binnenstad te (her)ontdekken in slechts 24 uur.

Ook het Meertens Instituut doet mee aan deze dag door een lezing voor het publiek te verzorgen over het ‘Bedevaartswonder van de Kalverstraat’.

(meer…)