Fragmenten van Thuis : Japan vinden in Nederland
Fototentoonstelling op het Meertens Instituut. Deze tentoonstelling is het resultaat van de samenwerking tussen sociolinguïst Anna Strycharz-Banaś en fotograaf en cultureel antropoloog Pawel Banaś.
"Je weet dat het niet je huis is, maar je wilt dat het thuis is, voor je kinderen, voor je kleinkinderen. Hoe kan je dat doen? […] Je kan verbondenheid creëren. En verbondenheid zit in de details. Thee geschonken uit een Japanse ketel in een Japanse beker smaakt anders dan in een gewone beker. "(Noriko, geboren in Osaka, woont al meer dan tien jaar in Nederland)
Fragmenten van thuis onderzoekt deze elementen van verbondenheid, gecreëerd door op het oog eenvoudige alledaagse objecten. Objecten die Japanse vrouwen meenamen van Japan naar Limburg: van een keukenmes tot een beeld van Boeddha.
Deze objecten creëren een taal waarin Japans-Nederlandse vrouwen hun gevoel van duale verbondenheid kunnen uitdrukken. Sommige objecten worden trots tentoongesteld op planken en voor het raam, sommige objecten zijn verborgen in lades. Alle objecten zijn echter verbonden met het thuisland, ver weg. Ze brengen thuis dichter bij huis, ingebeeld of reëel. Door ze uit hun oorspronkelijke omgeving weg te halen ondergaan deze objecten een transnationale migratie. Ze krijgen een nieuw leven en een nieuwe betekenis. Ze bieden houvast in een nieuwe omgeving.
Deze tentoonstelling is het resultaat van de samenwerking tussen sociolinguïst Anna Strycharz-Banaś en fotograaf en cultureel antropoloog Pawel Banaś. Dit project maakt deel uit van een groter onderzoeksproject naar taalkundige en culturele praktijken van Japanse immigranten in Nederland. Het project wordt gefinancierd door NWO (Rubicon beurs). Het veldwerk in Limburg en het fotoproject werden financieel gesteund door het Meertens Instituut en de Universiteit Maastricht.
De tentoonstelling loopt tot 1 mei 2015 en is te zien tijdens kantoortijden. Wij zijn gesloten in het weekend.
Foto's: Santoku, Hina Ningyo en Hanko