Publicatie

101 Bedevaartplaatsen in Nederland

Image101 bedevaartplaatsen in Nederland biedt een staalkaart van de oude en rijke bedevaartcultuur die ons land kent, met de 101 mooiste, belangrijkste en meest excentrieke pelgrimoorden van Nederland.

Peter Jan Margry & Charles Caspers. 101 Bedevaartplaatsen in Nederland. Bert Bakker, 2008.

Pelgrimage is een oud gebruik dat sinds enkele decennia weer in de lift zit en niet meer louter specifiek katholiek is. De moderne geactualiseerde bedevaart sluit moeiteloos aan bij de hedendaagse samenleving.
Zowel gelovigen als niet-gelovigen zoeken het helende ritme van het lopen in de natuur of gaan op zoek naar de stilte en de contemplatieve sfeer van een verborgen heiligdom. Niet alleen kennen zulke heiligdommen een rijke historie en een bijzondere ligging in het landschap, vaak ook zijn ze door weldoeners en kunstenaars gemaakt tot  
centra van fraaie sacrale kunst en alleen al daarom het bezoeken waard.

Peter Jan Margry is senioronderzoeker religieuze cultuur op het Meertens Insituut te Amsterdam. Charles Caspers is stafmedewerker spiritualiteit van het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen.

 ISBN: 9789035132887

Luister hier naar een aflevering van het radioprogramma de Avonden, opgenomen op 9 juni 2008, waarin Wim Noordhoek in gesprek is met Peter Jan Margry.