A planetary food commons for healthy and sustainable diets
Ons huidige mondiale voedselsysteem is onduurzaam. Dit project onderzoekt het potentieel van de ‘voedsel als gemeengoed’-benadering om in gezond en duurzaam voedsel voor iedereen te voorzien.
Om de gezondheid van de mens en de leefbaarheid van de planeet te beschermen, is het noodzaak om ons onduurzame mondiale voedselsysteem hervormen. De “voedsel als gemeengoed”-benadering biedt een radicale herziening van het voedselbeleid door middel van een belangrijke paradigmaverschuiving: van voedsel als verkoopobject naar voedsel als mondiaal publiek goed, of mondiale gemeengoed.
Dit project, een ‘seed grant’ project van de Universiteit van Amsterdam, onderzoekt het potentieel van de ‘voedsel als gemeengoed’-benadering om in gezond en duurzaam voedsel voor iedereen te voorzien. De financiering zal worden gebruikt voor een academisch symposium over ‘just transitions’ naar lokaal en ‘gedecommodificeerd’ voedsel en een co-productie workshop met belangrijke stakeholders in Amsterdam om de ‘food as commons’-benadering te operationaliseren.
Looptijd: september 2023 – september 2024
Partners: Branwyn Poleykett, Faculty of Social and Behavioural Sciences, AISSR, Anthropology; Ying-Tzu-Lin, Faculty of Social and Behavioural Sciences, AISSR, Geography; Mary Nicolaou, Amsterdam UMC, Public and Occupational Health; Wilma Waterlander, Amsterdam UMC, Public and Occupational Health; Peter van Dam, Faculty of Humanities, History Fabio de Castro, Faculty of Humanities, CEDLA