Publicatie

Blues en balladen. Alan Lomax en Ate Doornbosch, twee muzikale veldwerkers

  Louis Peter Grijp en Herman Roodenburg, Amsterdam University Press, 2005

isbn 90 5356 754 2
paperback, 2005
Salomé – Amsterdam University Press

Befaamde bluesmuzikanten als Muddy Waters en Howlin’ Wolf maakten pas carrière toen volkskundige Alan Lomax hen met zelfgemaakte opnamen promootte via de radio. De folkbeweging die hij daarmee ontketende in Amerika, had een enorme invloed op de westerse popmuziek van de jaren zestig.
In Nederland haalde Ate Doornbosch oude plattelandsbewoners voor de microfoon om liedjes uit hun jeugd ten gehore te brengen in zijn radioprogramma Onder de groene linde. Doornbosch en zijn zangers hadden geen andere ambitie dan het vastleggen van cultureel erfgoed. Toch speelde ook deze verzameling een belangrijke rol in de Nederlands folkbeweging toen deze schoorvoetend op zoek ging naar de ‘eigen’ volksmuziek. Frisia non cantat?
In Blues en balladen traceren Grijp en Roodenburg op zeer toegankelijke wijze de oorsprong van de Amerikaanse en de Nederlandse folkbeweging. Ze brengen verschillen en overeenkomsten aan het licht en bieden inzicht in de ontwikkeling van de volksmuziek in beide landen. Inclusief een unieke muziek-cd met daarop originele veldwerkopnamen van Lomax én Doornbosch!
Louis Peter Grijp is bijzonder onderzoeker aan het Meertens Instituut, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en artistiek leider van Camerata Trajectina, Herman Roodenburg is onderzoeksleider Nederlandse etnologie aan het Meertens Instituut en bijzonder hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven.