Publicatie

De kleine Olympus

ImageDe ooievaar, de Kerstman, Klaas Vaak, Zwarte Piet, Vadertje Tijd. Fictieve figuren als deze spreken tot de verbeelding en maken deel uit van de rituelen van het dagelijks leven. Ze hebben gemeen dat ze bekend zijn en tegelijk raadselachtig.

De kleine Olympus. Over enkele figuren uit de alledaagse mythologie.

Eveline Doelman & John Helsloot (red.)

De ooievaar, de Kerstman, Klaas Vaak, Zwarte Piet, Vadertje Tijd. Fictieve figuren als deze spreken tot de verbeelding en maken deel uit van de rituelen van het dagelijks leven. Ze hebben gemeen dat ze bekend zijn en tegelijk raadselachtig. Ze maken telkens nieuwsgierig naar waar ze vandaan komen. Daarvoor gaat men vaak te rade bij de volkskunde of etnologie, de wetenschap die de cultuur met de kleine c als onderzoeksterrein heeft. Vooral in de negentiende eeuw en de eerste helft van de twintigste eeuw hebben volkskundigen zich beziggehouden met deze imaginaire figuren, met name die waarmee kinderen werden bang gemaakt, en ze geïnterpreteerd als overblijfsels van een oud (voorchristelijk) geloof. Deze opvatting kan men nog veelvuldig in de media aantreffen. De etnologie heeft deze zienswijze inmiddels al ruim een halve eeuw achter zich gelaten. Daarme verdween echter in Nederland ook goeddeels de wetenschappelijke belangstelling voor deze alledaagse mythologie. Deze bundel wil dit onderwerp opnieuw op de onderzoeksagenda plaatsen.

Eveline Doelman en John Helsloot zijn als medewerker en onderzoeker etnologie verbonden aan het Meertens Instituut te Amsterdam.

december 2008
ISBN: 978 90 6984 562 3
146 pp
€ 19,90
Uitgeverij Aksant