Publicatie

Heritage, Pilgrimage and the Camino to Finisterre

Het onderzoek dat in dit boek beschreven wordt gaat over de Camino (pelgrimsroute) naar Fisterra. De focus ligt niet op de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella maar van Santiago naar 'het einde van de wereld', Fisterra. Wat zijn de effecten op het dagelijks leven van mensen die langs deze route wonen? Wat voor processen van vererfgoedisering gaan ermee gepaard? De Fisterra-route is niet officieel erkend door de katholieke kerk. Om die reden wordt deze route ook wel aangeduid als de 'Camino voor atheïsten'.

 

 

Het boek is het eindresultaat van het project Vererfgoediseringsprocessen langs de Camino naar Santiago de Compostela: routedeel Santiago-Fisterra-Muxia.

Dit project behelst een interdisciplinair samenwerkingsverband vanuit de etnologie, geschiedenis en cultureel erfgoed studies. Binnen de context van cultureel erfgoed processen werd onderzoek gedaan op drie hoofdthema's:

1. De identificatie van cultureel erfgoed langs het 'laatste' deel van de Camino.

2. Analyse van de effecten van de bedevaart op het gebied langs de route.

3. Analyse van de Fisterra/Muxia mythe als zijnde de ultieme bestemming van de pelgrimage, alsmede van de productie van nieuwe kennis over het cultuur landschap.

Project in samenwerking met het Heritage Laboratory (Spanish National Research Council) in Santiago (Spanje). Vanuit het Meertens Instituut was onderzoeker Peter Jan Margry betrokken.

Foto gemaakt door Peter Jan Margry tijdens zijn veldwerk.