ISEBEL

Het acroniem ISEBEL staat voor Intelligent Search Engine for Belief Legends. Het project is een NWO Trans-Atlantic Digging into Data project waarin samengewerkt wordt met Tim Tangherlini van de UCLA en Christoph Schmitt en Holger Meyer van het Wossidlo Instituut en de Universiteit van Rostock. 

In het project zal gebouwd worden aan een internationale ‘harvester’, die in staat is om simultaan in meerdere databases te zoeken en de resultaten op allerlei visuele manieren in beeld te brengen. Daarbij kunnen zowel algemene Noord-Europese cultuurverschijnselen als regionale diversiteit en eigenheid worden gevisualiseerd en geduid.

Begonnen wordt met de Nederlandse Volksverhalenbank, de Deense Volksverhalenbank en de Noord-Oost-Duitse folklore database WossiDia. Later kunnen daar andere databases bij aansluiten (IJsland, Zweden, Vlaanderen, Cataloniƫ, Portugal). Voor het onderzoek is het van belang dat er een beter zicht komt op de verspreiding van historisch volksgeloof in het bovennatuurlijke: heksen, tovenaars, kabouters, trollen, zeemeerminnen, spoken, watermonsters en dergelijke. Dankzij ISEBEL zal het mogelijk worden om een grote kustregio van Noordzee en Oostzee in kaart te brengen met mogelijk zeer specifieke Wandersagen oftewel Migratory Legends.

 
Onderzoeker: Theo Meder