Publicatie

Sinterklaas verklaard

Sint-Nicolaas en Sinterklaas, één en dezelfde figuur of toch niet? Welke naam ook gebruikt wordt, evident is dat hij het middelpunt vormt van een belangrijk en samenbindend familiefeest. In dit boek wordt het fenomeen Sinterklaas ‘verklaard’ door Eugenie Boer, Willem Koops, Herman Pleij, John Helsloot en Henk van Benthem.

  • Kunsthistorica Eugenie Boer beschrijft de ontwikkelingsgang van de eeuwenoude Sint-Nicolaas tot de ‘moderne’ Sinterklaas.
  • Willem Koops, hoogleraar ontwikkelingspsychologie en pedagogiek aan de Universiteit Utrecht, bespreekt het onderwerp ‘Sinterklaas als opvoeder’.
  • Herman Pleij, emeritus-hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, analyseert het Sinterklaasfeest als gezinsgebeuren, waarin allerlei rituelen aan bod komen.
  • John Helsloot, onderzoeker bij het Meertens Instituut, behandelt – niet zonder kritiek – de bijzondere betekenis van Zwarte Piet.
  • Het boek sluit af met een korte bijdrage van Henk van Benthem over de geschiedenis van Sint-Nicolaasliederen.
Dit compacte boek biedt een diepgaande en verklarende analyse van het unieke Nederlandse Sinterklaasfeest en hoort thuis in de schoen van elke nieuwsgierige volwassene.

november 2009
ISBN: 978 90 8850 058 9
96 pagina’s
gebonden
€ 11.90
Meer informatie