Publicatie

Songbook van Ruud de Wild

De geschiedenis van het Nederlandse lied gaat voor de meesten van ons niet verder terug dan de vroegste liedjes waarvan opnamen bewaard gebleven zijn. Krakend uit de speakers van een radio of uit de groeven van een vinylplaat, of in de streaming audio van het internet. De ‘Hollandse Hits van het verleden’ blijven daarom gewoonlijk beperkt tot de radioklassiekers van de vroege twintigste eeuw tot en met recente hits.
Maar voor de oorsprong van het Nederlandse lied moeten we vele eeuwen terug, naar het middeleeuwse klooster waar de mystieke liederen van Hadewijch geklonken moeten hebben. Het was het begin van een eeuwenlange traditie om in het Nederlands te zingen. Over liefde en dood, over oorlog en vrede, over lust en vertier, over vreugde en verdriet, over God en geloof, en over alles wat er verder toe doet in het leven. Nederland zong en Nederland zingt, of het nu in een koor is of onder de douche.
In Songbook van Ruud de Wild gaat radiomaker en kunstenaar Ruud de Wild op zoek naar de rijke geschiedenis van het Nederlandse lied. De sporen van de Nederlandse liedcultuur van de middeleeuwen tot heden zijn te vinden in de collecties handschriften, liedboeken, liedbladen en bladmuziek die onder meer bewaard worden in de Koninklijke Bibliotheek, de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam, het Theater Instituut Nederland, het Meertens Instituut en Museum Meermanno.
Garrelt Verhoeven, zelfstandige gastconservator, en Martine de Bruin, liedspecialist bij het Meertens Instituut, begeleiden hem op zijn zoektocht naar de bijzonderste liederen in deze bibliotheken. Uit de vele duizenden liedjes heeft Ruud een persoonlijke keuze gemaakt, zijn eigen ‘Song Book’. Roxeanne Hazes, Novastar, muziekgezelschap Camerata Trajectina en andere artiesten hielpen hem om deze historische hits weer te laten klinken.
Dit boek verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling in het Huis van het boek in Den Haag. De opening van deze tentoonstelling, die zou plaatsvinden in het voorjaar van 2020, is in verband met de uitbraak van het coronavirus uitgesteld tot nader order. Het Meertens Instituut heeft voor deze tentoonstelling 61 items in bruikleen gegeven.
Verschijning
Deze uitgave verschijnt 21 maart 2020.
Meer informatie over het boek.