Verbeelding in transities
Hoe moeten we nu en in de toekomst omgaan met complexe transitieopgaven zoals de energietransitie, de voedseltransitie, klimaatadaptatie en interne veiligheid? Deze kwesties vragen om een multidisciplinaire aanpak. Dit project onderzoekt hoe creatieve onderzoeks- en oplossingsmethodes kunnen worden ingezet bij dit soort grootstedelijke uitdagingen.
De kracht van verbeelding
Met verbeeldingskracht kunnen mensen zich, individueel of collectief, een voorstelling maken van een ‘andere’ wereld. Door te verbeelden, te ervaren en te voelen creëren we nieuwe scenario’s voor de toekomst. Niet alleen om oplossingen te bieden maar ook om bestaande problemen bloot te leggen. De kracht van verbeelding komt tot uiting in een breed spectrum aan artistieke vormen: van muziek, theater en dans tot erfgoedbeleving, media en ontwerp.
Creatieve oplossingsmethodes
In het project ‘Verbeelding in Transities’ wordt onderzoek gedaan naar creatieve onderzoeks- en oplossingsmethodes in de context van grootstedelijke uitdagingen. Het is de bedoeling om een infrastructuur op te bouwen tussen vier hogescholen en werkveldpartners, om creatieve, artistieke en ontwerpende methodieken breed toepasbaar te maken in de samenleving bij het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken. Concreet staan twee praktijkvragen rond inclusieve participatie centraal:
1. De afdeling Werk Participatie en Inkomen van de Gemeente Amsterdam (WPI) vraagt hoe creatieve methodieken ingebracht kunnen worden in het duurzaam begeleiden van mensen naar werk.
2. De Openbare Bibliotheek Amsterdam stelt de vraag hoe creatieve methoden ingezet kunnen worden om de ontwikkeling van OBA NEXT op inclusieve wijze vorm te geven.
Deze vragen worden benaderd vanuit creatieve methodieken die op verschillende zogenoemde verbeeldingswerkplaatsen, zoals bij partners Imagine IC en The Beach, in kaart worden gebracht, ontsloten, getest en verder doorontwikkeld. Hiervoor zijn twee kwartiermakers aangesteld.
Etnologisch en kwantitief onderzoek
Met behulp van zowel etnologisch-kwalitatieve als kwantitatieve methodes wordt door twee postdocs (begeleid door Meertens Instituut en het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions) geobserveerd, geïntervenieerd en feedback gegeven over de ontwikkeling en werking van de creatieve methodieken.
Penvoerder van het project is de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.
Looptijd: Januari 2022 – december 2025, met een mogelijk vervolg tot en met 2029.