Publicatie

Waar wordt geschreeuwd is taal vacant

‘Het is zinnig om Ilja Leonard Pfeijffer in de eerste plaats als een taalvakman te zien, iemand die verbaast door zijn taalbeheersing, zijn elegantie, zijn precisie, en soms zijn geleerdheid. Het plezier bij Pfeijffer zit, ook voor zijn lezers, voor een belangrijk deel in de taal’, schrijft Marc van Oostendorp in Waar wordt geschreeuwd is taal vacant. In 50 hoofdstukken geeft hij in dit boek een caleidoscopisch beeld van de vele taalgedaanten die schrijver Ilja Leonard Pfeijffer aanneemt in de talrijke literaire genres die hij beoefent (gedichten, romans, verhalen, essays, toneel et cetera).

Waar wordt geschreeuwd is taal vacant. De taal van Ilja Leonard Pfeijffer verschijnt op 17 januari 2018, de 50e verjaardag van de schrijver. De teksten in dit boek zijn overwegend bewerkingen van vijftig teksten die Marc van Oostendorp eerder op het weblog www.neerlandistiek.nl heeft gepubliceerd.

Marc van Oostendorp is hoogleraar Nederlands aan de Radbouduniversiteit Nijmegen. Zijn vele (ook voor een breed publiek bestemde) publicaties bestrijken alle denkbare terreinen van de neerlandistiek. Onder meer als generatiegenoot van de schrijver (en voormalig buurtgenoot tijdens zijn studie in Leiden) heeft Van Oostendorp al tijdens zijn studententijd een bovengemiddelde belangstelling voor de schrijver opgevat.