Publicatie

Wonderbaarlijk Dordrecht

ImageIn de reeks ‘Verhalen van Dordrecht’ neemt Ruben A. Koman u mee door de wereld van wonderbaarlijke, middeleeuwse mirakelverhalen van en over Dordtenaren uit plaatsen als Amersfoort, Delft, Den Bosch en Dordrecht zèlf. Aangevuld met moderne wonderverhalen, die de auteur optekende in de periode 2003-2007, laat het boekje zien dat wonderverhalen van alle tijd zijn en nog steeds verteld worden.

 

 

Wonderbaarlijk Dordrecht: middeleeuwse mirakelen en wonderverhalen van nu (Verhalen van Dordrecht; 11)

Ruben A. Koman 

Ruben A. Koman (1979), geboren en getogen Dordtenaar, is projectleider van het Documentatie en OnderzoeksCentrum (DOC) Volksverhaal van het Meertens Instituut (KNAW) te Amsterdam. Het DOC Volksverhaal verzamelt en onderzoekt oude en moderne volksverhalen en gerelateerd volksgeloof in Nederland in heden en verleden. Tot de volksverhalen rekenen we de fabel, het sprookje, de sage, de legende, het raadsel, de mop, de kwispel, het exempel, het broodje-aapverhaal, maar ook persoonlijke verhalen (personal narratives, memorates) of familievertellingen.

Koman schreef het ‘Bèèh…! Groot Dordts volksverhalenboek’ (2005), de eerste sagen- en legendenverzameling van Dordrecht. Een jaar later verscheen zijn ‘Dalfser Muggen’, een boek over mondelinge overlevering, volksgeloof en vertelcultuur in de Overijsselse gemeente Dalfsen.

In de reeks ‘Verhalen van Dordrecht’ neemt Koman u mee door de wereld van wonderbaarlijke, middeleeuwse mirakelverhalen van en over Dordtenaren uit plaatsen als Amersfoort, Delft, Den Bosch en Dordrecht zèlf. Aangevuld met moderne wonderverhalen, die de auteur optekende in de periode 2003-2007, laat het boekje zien dat wonderverhalen van alle tijd zijn en nog steeds verteld worden. Kenmerkend voor de wonder- en mirakelverhalen van Dordrecht is dat het volksverhalen zijn die dikwijls ook elders in de wereld voorkomen. Het zijn migrerende verhalen, die overal opduiken en zich niets van taal- of landgrenzen aantrekken.

november 2007
ISBN/EAN: 978-90-76496-32-0
soft cover
32 pagina's
Stroombaan
€2,95