skip to main content

Artist in residence Nienke Roth – ‘Hoe kunnen verhalen het klimaat beschermen?’

Nienke Roth

‘Verhalen vertellen is van wezenlijk belang om de wereld om ons heen te kunnen begrijpen; volksverhalen dragen bij aan de identiteit van een land en diens landschap,’ zo stelt audiovisueel kunstenaar, schrijfster en verzamelaar Nienke Roth. Vanaf januari 2023 kijkt ze als artist in residence bij het Meertens Instituut naar de rol van de natuur in Nederlandse volksverhalen. Ze vraagt zich af of het verdwijnen van volksverhalen ‘een vroege boosdoener is geweest die de scheiding tussen mens en natuur heeft gevoed’.

Haar project is een onderzoek naar hoe verhalen het klimaat kunnen beschermen. Op wat voor manieren kunnen ze van invloed zijn op hoe mensen de natuur behandelen? En kunnen ze leiden tot meer begrip van de bestaande ecosystemen om ons heen? Kan het eren en doorgeven van verhalen een nieuwe betekenis geven aan een door mensen gemaakt land dat de zee heeft gekoloniseerd?

Hieronder vast een klein visueel inkijkje in haar proces, geïnspireerd op twee volksverhalen uit de Nederlandse Volksverhalenbank: de sagen De Fario en De Lutine.