In de media

Februari 2023: Gruwelijke verhalen en een jongen van 11 schreef ze op

Het nieuwjaarsboekje van het Meertens Instituut Trilbil en Duivelsdrek staat vol gruwelijke vertellingen. Ze zijn kinderlijk opgeschreven maar de inhoud is verre van kinderlijk, nu zou je deze sprookjes niet aan kleine kinderen kunnen vertellen…

“Deze verzameling sprookjes is héél bijzonder, vooral omdat het nog is opgeschreven voordat de gebroeders Grimm in Duitsland als eersten serieus naar volksverhalen zijn gaan kijken en die zijn gaan verzamelen en publiceren. De Grimms publiceerden in 1812 en 1815 en dit schriftje is uit 1804,” aldus Theo Meder, volksverhalenspecialist van het Meertens Instituut. Het leven in 1804 was een stuk ruwer dan nu, de dood kwam dichtbij voor velen en dat is terug te zien in deze vertellingen. De sprookjes werden opgeschreven door Gerrit Arends van elf, maar hij hoorde ze van Trijntje Soldaats, naaister bij de familie Arends. Trijntje hoorde de sprookjes waarschijnlijk weer van haar eerste man, die soldaat was.

Er is volop media-aandacht voor Trilbil en Duivelsdrek. Lees, bekijk en beluister meer over de gruwelijke sprookjes uit Groningen begin 1800 via onder andere NRC, RTV Noord en Villa VdB.