skip to main content

Podcast NL-Lab: Nederland is…

Nederlanders zijn nuchter, tolerant en gek op kaas… Waar komen deze stereotyperingen eigenlijk vandaan? In de podcast Nederland is… ontleedt onderzoeksgroep NL-Lab hoe nationale identiteit in Nederland wordt gemaakt en gevoeld. 

Elke aflevering richt zich op één nationaal symbool dat beeldbepalend is geworden voor Nederland. Hoe zit het nu met die Nederlandse nuchterheid? Hoe komt het eigenlijk dat kaas symbool voor Nederland is geworden, en wat brengen we teweeg als we kaas als typisch Nederlands presenteren? En waarom blijft het beeld van een Gouden Eeuw, ondanks het recente verzet, zo sterk?

De podcast wordt gepresenteerd door Lara Billie Rense. Met bijdragen van onderzoekers Irene StengsInger LeemansErnst van den Hemel, Marieke Hendriksen, Leonie Cornips, Geertje Mak, Nina Lamal, Ineke Huysman en Helmer Helmers. Meer informatie hier. Ook te beluisteren via Spotify, Google Podcasts en (binnenkort) Apple Podcasts.