4 april 2024

Halfhaantje en de Hardrijder, een nieuwe verzameling volksverhalen

Rond 15 april 2024 verschijnt Halfhaantje en de Hardrijder, een boek met de mooiste, grappigste en engste volksverhalen uit Nederland en Vlaanderen.

De omslag van Halfhaantje en de Hardrijder, met de titel en auteurs in gebroken wit, oranje en geel tegen een grijze achtergrond

Gevreesde draken, lieve meerminnen, wraakzuchtige witte wieven, irritante heksen, behulpzame kabouters en onbetrouwbare weerwolven spelen de hoofdrol in Halfhaantje en de Hardrijder. In de sprookjes gaan de helden en heldinnen op een queeste om prangende problemen op te lossen, een levenspartner te vinden of een goudschat te zoeken. Maar de volksverhalen gaan ook over absurde avonturen, sprekende dieren, wellustige monniken, doorgewinterde oplichters, hilarische sukkels en fortuinlijke pummels.

Dit erfgoed komt uit alle windstreken, van Groningen tot Antwerpen en van Amsterdam tot Brussel. Sommige volksverhalen dateren al uit de middeleeuwen of de renaissance, maar de nadruk ligt op de orale traditie van de negentiende en twintigste eeuw, vaak vergeten en dus onbekend. Er valt verrassend veel nieuws te ontdekken!

Redactie

Halfhaantje en de Hardrijder is samengesteld door Meertens-volksverhaalonderzoeker Theo Meder. Alle verhalen worden aan het eind van het boek voorzien van een verantwoording door onderzoekers en studenten van het Meertens Instituut en de Rijksuniversiteit Groningen.

Verwacht rond 15 april 2024 bij Sterck & De Vreese.