In de media

April 2024: ‘Het meisje dat met de kikker trouwde’

‘Het meisje dat met de kikker trouwde’, ‘de gouden papegaai’, het zijn titels die tot de verbeelding spreken en te vinden zijn in Halfhaantje en de Hardrijder. Volksverhaalonderzoeker Theo Meder stelde het boek samen met de origineelste en grappigste verhalen uit Nederland en Vlaanderen. Hij was te gast bij Villa VdB.

Een volksverhaal is een verzamelterm voor allerlei mondeling overgeleverde en circulerende verhalen. Daaronder vallen de sprookjes en sagen, maar ook moppen en broodje-aapverhalen, vertelt Meder. Genres kennen bepaalde patronen, zo beginnen sprookjes vaak met ‘Er was eens …’. Maar sagen benadrukken het bovennatuurlijke en vooral de angst daarvoor. Verhalen kunnen ook een wijze boodschap bevatten zoals het geval is bij Het vrouwtje van Stavoren.

De titel van het boek bestaat uit een absurd Vlaams verhaal over een halve haan en een Friese hardrijder (iemand die hard kan schaatsen). Meder legt uit dat er geen grote verschillen zijn tussen de Nederlandse en Vlaamse volksverhalen. De Vlamingen kennen net wat meer vrome verhalen waar de Nederlanders van verhalen hielden met harde grappen, maar eigenlijk lijken de verhalen juist erg op elkaar.

Tijdens het samenstellen van het boek, merkte Meder dat de Groningse studenten die hebben meegeholpen, van de ene verbazing in de andere vielen. Ze waren gewend boeken te lezen en leerden nu veel nieuwe verhalen kennen. Het favoriete verhaal van Meder? Dat is het openingsverhaal. Benieuwd naar waarom dat Meder’s lievelingsverhaal is? Luister het fragment terug van Villa VdB, of koop Halfhaantje en de Hardrijder om het verhaal zelf te lezen.