Uitgelicht
Publicatiedatum: 28 mei 2024

Podcast: Dat smaakt naar Meertens

In onze nieuwe podcast Dat smaakt naar Meertens nemen podcastmakers Michiel van de Weerthof en Lot Broos je samen met onze onderzoekers mee op een zoektocht naar antwoorden op veelgestelde taal- en cultuurvragen vanuit de samenleving. De eerste aflevering gaat over taalverloedering en is vanaf nu te beluisteren.

Al bijna een eeuw lang doet het Meertens Instituut onderzoek naar taal en cultuur in Nederland. Geen wonder dus, dat er dagelijks vragen binnenstromen uit heel het land. Is ‘hun hebben’ fout Nederlands? Zijn complottheorieën iets van de coronatijd? Waarom zijn zoveel vrouwelijke carnavalsoutfits zo bloot? In de podcast Dat smaakt naar Meertens staat in elke aflevering één taal- of cultuurthema met de bijbehorende vragen op het menu.

Abonneer je op Dat smaakt naar Meertens in je favoriete podcastapp:
Apple Podcasts
Spotify
Meer


Aflevering 1: Taalverloedering

De podcast trapt af met een gevoelig taalthema: ‘taalverloedering’. Taalverandering is van alle tijden, maar blijft de gemoederen flink beroeren. Waarom verandert taal en was het vroeger niet beter? Waarom worden sommige veranderingen als verloedering benoemd, en andere juist als verrijking? En wiens ‘schuld’ is het eigenlijk dat taal ‘verloedert’? Onderzoeker Stef Grondelaers, taalvariatiespecialist bij het Meertens Instituut, schijnt vanuit zijn expertise licht op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

De antwoorden van Grondelaers worden afgewisseld met uitstapjes in de samenleving, om te verkennen waar het thema leeft en schuurt. Zo brengen makers en hosts Lot en Michiel een bezoekje aan een school en spreken met taalpuristen, krantenredacties en een bekende ‘taaljongleur’: dichter, schrijver en De Slimste Mens-winnaar Martin Rombouts.

Colofon

Gemaakt door Lot Broos en Michiel van de Weerthof in opdracht van het Meertens Instituut.

Vanuit het Meertens Instituut mogelijk gemaakt door:
Stef Grondelaers (de expert in deze aflevering), Olga Leonhard (coördinatie, redactie, communicatie), Theo Meder (projectleider)
en: Kristel Doreleijers, Khalid Mourigh, Inger Leemans, Irene Stengs en Thijs van der Veen (meedenken, meeluisteren, advies)

Verder speciale dank aan de geïnterviewden: Jorien Brugmans, Rita Schroën, Martin Rombouts.
En van het Grafisch Lyceum Utrecht: Jorieke Martens, Josiah Retotar, Nikkie Roozeboom, Yael Lammers.

Format, sound design, interviews, montage en AI prompting: Michiel van de Weerthof
Voiceovers, dramaturgie en eindredactie: Lot Broos
Mastering : Marius Kooy
Tegelontwerp: Joeri van Putten
Advies en communicatie: Lieven Heeremans
Projectleiding: Joost van Pagée

Meer podcasts

Op zoek naar alle audioproducties die tot stand zijn gekomen vanuit het Meertens Instituut? Neem een kijkje op onze Podcastpagina.