17 juni 2024

Promotie Kristel Doreleijers

Op 14 juni 2024 verdedigde collega Kristel Doreleijers met succes haar proefschrift Styling the Local in de aula van Tilburg University. Ze werd vanuit het Meertens Instituut begeleid door taalonderzoekers Jos Swanenberg en Marjo van Koppen.

Doreleijers’ proefschrift Styling the Local: Hyperdialectisms and the Enregisterment of the Gender Suffix in the ‘New’ Dialect of North Brabant’ gaat in op modern dialectgebruik in de Zuid-Nederlandse provincie Noord-Brabant. Daarvoor deed ze de afgelopen vier jaar onderzoek naar het dialect zoals dat vandaag de dag wordt gesproken in Noord-Brabant, met een focus op de regio Eindhoven.

Woordgeslacht en hyperdialect

In haar onderzoek concentreerde ze zich met name op één verschijnsel dat heel typisch is voor het Brabants, namelijk de aanduiding van woordgeslacht. Ze onderzoekt daarbij iets dat ook wel wordt aangeduid als ‘hyperdialect’: uitvergrotingen van het dialect die dialectachtig klinken, maar botsen met de grammatica. Daarvoor heeft ze verschillende typen data verzameld: zowel van jongere als van oudere sprekers, en zowel van gesproken dialect als van geschreven uitingen op sociale media.

Tijdens haar verdediging oogstte Doreleijers veel lof van zowel promotoren als oppositie. Na de overhandiging van de bul werd ze toegesproken door promotor Jos Swanenberg.

Kristel Doreleijers tijdens haar verdediging, met paranimfen Yoïn van Spijk en Renate van Keulen
Kristel Doreleijers met promotoren Marjo van Koppen en Jos Swanenberg, beeld: Jeroen van Craenenbroeck

Maatschappelijk debat

In het verlengde van haar PhD-onderzoek heeft Doreleijers een actieve rol ingenomen in het maatschappelijk debat omtrent thema’s als dialectgebruik en taal van jongeren. Ze vindt het belangrijk om een vertaalslag te maken van onderzoek naar maatschappij, en dat is terug te zien in de vele media-optredens de afgelopen jaren.

We zijn verheugd dat Doreleijers haar onderzoek bij het Meertens Instituut verder voort gaat zetten in de rol van postdoctoraal onderzoeker.

Proefschrift bestellen

Nieuwsgierig geworden? Het proefschrift Styling the Local: Hyperdialectisms and the Enregisterment of the Gender Suffix in the ‘New’ Dialect of North Brabant’ is vanaf nu online te bestellen via LOT Publications.