Publicatiedatum: 3 oktober 2024
Dat smaakt naar complotverhalen
In onze nieuwe podcast Dat smaakt naar Meertens nemen podcastmakers Michiel van de Weerthof en Lot Broos je samen met onze onderzoekers mee op een zoektocht naar antwoorden op veelgestelde taal- en cultuurvragen vanuit de samenleving. De tweede aflevering gaat over complotverhalen en is vanaf nu te beluisteren.
Al bijna een eeuw lang doet het Meertens Instituut onderzoek naar taal en cultuur in Nederland. Geen wonder dus, dat er dagelijks vragen binnenstromen uit heel het land. Is ‘hun hebben’ fout Nederlands? Zijn complottheorieën iets van de coronatijd? Waarom zijn zoveel vrouwelijke carnavalsoutfits zo bloot? In de podcast Dat smaakt naar Meertens staat in elke aflevering één taal- of cultuurthema met de bijbehorende vragen op het menu.
Abonneer je op Dat smaakt naar Meertens in je favoriete podcastapp:
Apple Podcasts
Spotify
Meer
Aflevering 2: Complotverhalen
Volksverhalenexpert Theo Meder, senior onderzoeker bij het Meertens Instituut, legt uit hoe complotten en volksverhalen met elkaar verbonden zijn. Waarom zijn complotverhalen zo hardnekkig en waarom blijven ze mensen boeien, van middeleeuwse heksenverhalen tot moderne theorieën over vaccins en elites? In deze aflevering van ‘Dat smaakt naar Meertens’ duiken we in de fascinerende wereld van complotverhalen. Michiel van de Weerthof en Lot Broos onderzoeken daarnaast hoe deze verhalen zich vandaag de dag verspreiden en welke rol sociale media daarin spelen. Ontdek hoe deze moderne sagen de tand des tijds doorstaan.
Meer luisteren:
– In aflevering 1 van ‘Dat Smaakt naar Meertens’ onderzoeken we waarom taal verandert en wiens ‘schuld’ dat is.
– De podcast Lagelieder is van dezelfde makers en gaat deels ook over thema’s die aansluiten bij de werking van complotverhalen. In afleveringen 1 en 6 spelen ook Meertensonderzoekers Theo Meder en Martine de Bruin een belangrijke rol.
Colofon
‘Dat Smaakt naar Meertens’ is gemaakt door Lot Broos en Michiel van de Weerthof in opdracht van het Meertens Instituut.
Met speciale dank aan de geïnterviewden: Jeroen Hopster en Jair Stein.
En natuurlijk: Theo Meder
Format, sound design, interviews, montage, muziek en AI-prompting: Michiel van de Weerthof
Voiceovers, dramaturgie en eindredactie: Lot Broos
Premontage: Geert Vlieger
Mastering: Floris van Bergeijk
Projectleiding: Joost van Pagée
Tegelontwerp: Joeri van Putten