In de media

Mei 2024: Appeltaart uit 1669

Het Parool licht in een exclusief artikel een historische taste test uit. Wat leert historisch koken ons over de smaken van het verleden? Tijdens een proefsessie van onderzoeksproject Tastes of the Past (Marieke Hendriksen, NL-Lab) konden Amsterdammers een appeltaart uit 1669 proeven!

Tastes of the Past heeft als doel om een standaardmethode te ontwikkelen, vertelt Marieke Hendriksen, “zodat historisch koken een serieus onderdeel van academisch onderzoek kan worden.” De resultaten van het onderzoek, dat zo’n acht maanden heeft geduurd, worden gepubliceerd zodat andere onderzoekers de methoden ook kunnen gebruiken. Geeft dat dan ook daadwerkelijk inzicht in de geschiedenis? Hendriksen gelooft van wel. “Je kunt veel over het verleden leren door zo’n historische instructie daadwerkelijk te volgen, in plaats van hem alleen te lezen. Als je het zeventiende-eeuwse recept had gelezen, had je waarschijnlijk automatisch aan onze hedendaagse appeltaart gedacht. Door zo’n taart zelf te maken, ontdek je dat de korst heel anders was en dat de taart ‘gezond’ smaakte door het grofgemalen volkorenmeel en de zure appels.”

Lees het artikel in het Parool (11 mei 2024).

Marieke Hendriksen bereidt de appeltaart als onderdeel van Tastes of the Past.
Beeld: Marieke Hendriksen