Augustus 2024: De grote boze wolf
Eeuwenoude volksverhalen beïnvloeden hoe wij de wolf zien, zegt sprookjesonderzoeker Theo Meder in Trouw. “De wolf heeft het imago van een lustmoordenaar. Roodkapje houdt dat beeld al eeuwen met succes in stand.”
Na een reeks incidenten op de Utrechtse Heuvelrug is de angst voor de wolf in Nederland weer opgelaaid. Volgens Meder sluiten de incidenten naadloos aan bij de rol die de wolf van oudsher speelt in sprookjes, sagen en legenden. “In volksverhalen heeft de wolf bijna altijd een slecht imago. Het is een kwaaie, een lustmoordenaar, een bloeddorstig beest. Zo staat hij in ons collectieve geheugen gegrift, ook in de ons omringende landen.”
Naast Roodkapje en andere sprookjes zoals De wolf en de zeven geitjes, De wolf en de drie biggetjes, Peter en de wolf, heeft de wolf ook een slecht imago in verhalen over weerwolven. Nu de wolf weer in Nederland is, hebben deze verhalen een nieuwe geldigheidswaarde gekregen, ook al stellen ze de wolf gevaarlijker voor dan hij is. Waarschijnlijk blijft de wolf voor altijd de gebeten hond, beaamt Meder. “Hoezeer je het gevaar ook probeert te relativeren, door al die volksverhalen zit de wolf voorgoed met zijn imago opgezadeld.”
Lees het hele artikel in Trouw (voor abonnees, 10 augustus 2024), of lees het artikel bij De Morgen (voor abonnees, 5 september 2024).